Вести
15.12.2010

Усвојена Одлука о обустави обавезе служења војног рока


Посланици републичког парламента усвојили су данас Одлуку о обустави обавезе служења војног рока чиме се, због професионалзације Војске Србије, обуставља обавеза одласка у војску када војни рок заврше регрути који су га започели у 2010. години.

Одлука ступа на снагу осмог дана од објављивања у "Службеном гласнику", а почеће да се примењује од 1. јанура 2011. године, када је предвиђено и да се упућивање на служење војног рока у Војску Србије обавља по принципу добровољности, у складу са законом.

Посланици су усвојили и измене Закона о војној, радној и материјалној обавези, што ће обезбедити правни оквир за добровољно служење војног рока после ступања на снагу Одлуке о обустави служења војног рока.

Добровољно служење војног рока са оружјем биће омогућено и женама и особама у резервном саставу које су извршиле цивилну службу или одслужиле војни рок без оружја. Након обуставе обавезе служења војног рока, војни обвезник постаје и особа која се пријавила за добровољно служење војног рока.

Председник Србије, на предлог министра одбране, може скратити трајање служења војног рока, док ће обавезу служења у резервном саставу имати обвезници који су рок одслужили са оружјем, без оружја или добровољно.

Министар одбране предлагаће за сваку календарску годину број и структуру људи (по чину, роду, служби, специјалности и по јединицама) с којима се може закључити уговор о ангажовању у активној резерви.

Усвојеним решењима, како се очекује, биће обезбеђена рационализација трошкова одбране који се усмеравају на развој у складу са реалним могућностима Србије, односно реалним ризицима и претњама безбедности земље.

Агенције Танјуг и Бета 

Email