Вести
05.04.2012

Посета министра одбране Центру за усавршавање кадрова АБХО


ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ

Министар одбране Драган Шутановац са сарадницима посетио је данас Центар за усавршавање кадрова атомско-биолошко-хемијске одбране (ЦУК АБХО) у крушевачкој касарни „Цар Лазар“.

Посета министра одбране Центру за усавршавање кадрова АБХОПрема министровим речима, реч је о центру који је понос Војске Србије, а уз Војномедицинску академију има статус регионалног центра у оквиру којег је у протекле четири године за рад у области АБХО заштите обучено више од 400 страних официра.

- Центар је школовао више од четири стотине страних официра, те ће и у будућности бити изузетно важан, не само са аспекта обуке припадника Војске Србије, већ и припадника земаља Партнерства за мир. Ово је важан центар за обуку за Војску Србије, због чега ми је драго да су искуства које се овде стичу таква, да у свету када разговарамо о АБХО заштити, сви знају за центар у Крушевцу , рекао је министар Шутановац изразивши жељу да ће се наставити са усавршавањем и опремањем Центра, о чему је било речи и данас у разговору министра са командантом Центра. Према његовим речима, потребни су инфраструктурни радови, али будући развој Центра биће усмерен на подизању нивоа образовања и опремљености Војске.

Командант ЦУК АБХО пуковник Слободан Савић истакао је да је та јединица у протеклом периоду реализовала важне активности на међународном плану. У оквиру сарадње са Организацијом за забрану хемијског оружја, сваке године у Центру се реализују курсеви за потребе те организације, а то је једна од обавеза Републике Србије у спровођењу Конвенције.

Посета министра одбране Центру за усавршавање кадрова АБХО- Обучили смо велики број полазника. Организујемо и тренинге за инспекторе Организације за забрану хемијског оружја, а у оквиру развоја Центра као Регионалног центра сваке године реализујемо курсеве за земље из региона, Партнерства за мир и неке земље које су чланице НАТО, рекао је пуковник Савић. 

После уводне презентације, током које је командант Центра представио тренутно стање и планове за будућност службе АБХО, министар одбране обишао је тактичко-технички збор на коме су изложена средства и опрема које та јединица користи у свом раду. После збора, у оквиру вежбе, приказан је и рад припадника Центра.

АБХ служба Војске Србије има дугу традицију, од 1932. године, у којој Центар АБХО има водећу улогу. Центар је од 1956. године лоциран у Крушевцу. У склопу реформи система одбране Републике Србије, од 2007. године ЦУК АБХО се налази у саставу Команде за обуку Војске Србије. 

Email