Вести
07.08.2017

Припадници 21. пешадијског батаљона на вежби „Platinum Lion 17.2“


Пешадијски вод из састава 21. пешадијског батаљона Друге бригаде копнене војске учествује на мултинационалној вежби „Platinum Lion 17.2“, која се, од 31. јула до 10. августа, изводи на полигону за обуку „Ново Село“ у Бугарској.На вежби коју организује Европска команда Оружаних снага САД (Црноморске ротационе снаге Маринског корпуса), поред припадника Војске Србије учествује још око 800 војника из Албаније, Бугарске, Македоније, Молдавије, Румуније, САД, Словеније, Украјине и Црне Горе.

Вод од 30 припадника, којим командује потпоручник Бранко Ђокић, са осталим учесницима на вежби изводи заједничку обуку вода/чете у нападу, припрему положаја за одбрану, пружање прве помоћи и медицинску евакуацију, затим борбу у урбаној средини и борбу против импровизованих експлозивних направа. Током вежбе увежбава се и ангажовање пешачких патрола у инцидентним ситуацијама.

Реализацијом активности на вежби остварује се и циљ вежбе у виду повећања интероперабилности и међусобног разумевања војски земаља партнера за извођење операција у мултинационалном окружењу уз увежбавање заједничких интервенција у инцидентним ситуацијама.

Email