Вести
16.11.2011

У Нишу обележен Дан Копнене војске


Погледајте ФОТОГАЛЕРИЈУ!

Свечаним дефилеом ешeлона јединица у нишкој касарни „Књаз Михаило“ данас је обележен 16. новембар - Дан Копнене војске и Дан рода пешадије.

Централној прослави присуствовали су министар одбране Драган Шутановац са колегијумом, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић са сарадницима, као и команданти видова Војске Србије, начелници управних округа, представници локалне самоуправе, верских заједница, борачких удружења, нишки основци и бројни грађани.

Честитајући празник припадницима Kопнене војске, министар Шутановац је истакао да су они ударна песница наших оперативних способности.

- Оно што чинимо у последњим годинама управо је реформа која треба да омогући да наша Војска буде стандардизована према најсавременијим и најбољим светским стандардима, уз поштовање наше традиције и ослонац на нашу историју – рекао је министар Шутановац додајући да тај вид као најбројнији, и свакако најважнији, битно утиче на садржај и динамику реформског процеса и носи терет реформи, а велики део заслуга за успешност тог процеса управо припада Копненој војсци.

Према речима министра Шутановца, припадници тог вида својим ангажовањем у мисијама и задацима дефинисаним законом и данас у Копненој зони безбедности и мировним мисијама, као и на другим местима где је неопходно присуство Војске, остварују и испуњавају те задатке.

- Прошле године, где год је народу Србије било тешко, тамо су били припадници Копнене војске. Од Краљева, где су били и земљотрес и пожари, до југа наше земље где су биле поплаве и свих оних места где смо помагали, чак и снабдевањем пијаћом водом – оценио је министар Шутановац.

- Реформисали смо војно школство и формирали Универзитет одбране, па ће стога један део најуспешнијих професионалних војника који су данас међу вама имати могућност да се усавршава у нашим центрима за обуку и да сутра стекне звање подофицира. Осим тога, реформисано је и војно здравство и на тај начин омогућено да и цивилни део нашег становништва има могућност лечења у војним болницама широм земље – подвукао је министар додајући да је у протекле две године инвестирано више него у две деценије кумулативно када је реч о техници и наоружању.

Говорећи о угледу наше Војске на међународном плану, министар је посебно нагласио учешће у мировним операцијама. Реформа је, према његовим речима, довела до тога да Војска Србије заузима водеће место међу државним институцијама, а уз Православну цркву и највеће поверење међу грађанима.

- Најважнији резултат наше реформе је то што данас у строју стоје професионални припадници Војске Србије. Професионализам је тежња свих у Војсци Србије, питање је само када и са колико снаге желе да приступе том пројекту. Успели смо да тај пројекат завршимо до јануара ове године, сврставши се међу оне војске које имају потпуно професионални састав, а са друге стране поштујући традицију омогућили смо младићима и девојкама да могу добровољно да служе отаџбини током три месеца обуке – указао је министар наглашавајући да је показатељ успешности професионализације и то да на 4500 упражњених места конкурише више од 15000 заинтересованих младића и девојака.

Министар је истакао да и са мањим буџетом прошле године, Војска Србије је била најзначајнији послодавац у Србији и да „наши војници више не буду само војници са календаром у руци, већ војници који брину о отаџбини, војсци и о својим породицама“.

- Пред нама су године развоја, али године за нама указују да уколико се уложи енергија, вера и визија, и идеје све реформе могу да се изведу и када има мање новца. Обећања која смо дали, када је реч о трупном додатку, очекујем да ће у наредним месецима ступити на снагу – поручио је министар Шутановац.

У Нишу је, на Видовдан, потписан и споразум са Православном црквом, подсетио је министар, па се ускоро очекују и свештеници у униформама наше Војске.

Командант Копнене војске генерал-потпуковник Љубиша Диковић, поручио је, честитајући празник да се припадници тог вида са поносом сећају 1914. године када је Српска војска била пред поразом на Колубари. А тада је, задивљујућим умом, и чудном снагом прешла у офанзиву и за нешто више од месеца протерала моћну Аустроугарску са територије Србије.

- Копнена војска је данас модерно организован и оспособљени вид Војске Србије и кључни фактор оперативних способности наше Војске – истакао је генерал Диковић додајући да су сви постављени задаци реализовани, од Копнене зоне безбедности где ће, како је истакао и у будуће остати фактор стабилности, преко десетине изведених вежби у земљи у иностранству, али и на рушевинама у води, диму и ватри када је помоћ била неопходна нашим грађанима.

- Имате добру Копнену војску, трасирали сте нам пут којим ћемо и даље ићи - поручио је генерал Диковић министру одбране и начелнику Генералштаба, завршавајући обраћање узвиком „Живела Копнена војска!“.

Председник Републике Србије Борис Тадић је за изузетне заслуге и резултате у обављању дужности и задатака у области безбедности одликовао педесеторицу припадника МО и ВС златним и сребрним медаљама за ревносну службу.

Признања је одликованима уручио МО Драган Шутановац на данашњој свечаности. Међу одликованима се налазе генерал-мајор Милан Бјелица, генерал-потпуковник Љубиша Диковић, генерал-мајор Видоје Живковић, пуковник Радмило Видојковић, заставник прве класе Александар Николић, војни службеник Милорад Поповић и други.

Поводом празника, командант Копнене војске генерал-потпуковник Љубиша Диковић за најбоље је прогласио 72. извиђачко-диверзантски батаљон Специјалне бригаде, 5. батаљон војне полиције и 15. тенковски батаљон Прве бригаде, док су признања за најбоље касарне припала бази „Југ“, касарни „Растко Немањић“ у Панчеву и касарни „Бачка“ у Бачкој Тополи.

Припадницима Копнене војске, празник су честитали председник Републике Борис Тадић, министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба генерал Милоје Милетић.

У оквиру обележавања Дана Копнене војске и Дана пешадије, начелник и заменик начелника Генералштаба примили су делегацију Копнене војске и рода пешадије, а у Дому Војске у Нишу синоћ је одржана свечана академија.

Копнена војска је најмасовнији и најстарији вид Војске Србије, а њени основни задаци су одвраћање од оружаног угрожавања и одбрана територије као и обезбеђење услова за мобилизацију и развој оружаних снага и других органа и организација система одбране.

Учешће у мировним операцијама и међународној војној сарадњи као и подршка цивилним властима у супротстављању невојним изазовима, ризицима и претњама безбедности, такође спадају у основне задатке Копнене војске.

Команда Копнене војске је у Нишу док су јединице распоређене у више градова Србије. У саставу Копнене војске, уз четири бригаде су и Речна флотила, Специјална бригада, Мешовита артиљеријска бригада, 3. и 5. батаљон војне полиције, 21. батаљон везе, 246. батаљон атомско-биолошко-хемијске одбране и Технички ремонтни завод „Чачак“.

ОДГОВОРИ НА НОВИНАРСКА ПИТАЊА

Одговарајући на питања новинара, министар одбране Драган Шутановац је још једном честитао припадницимa Копнене војске на свему што су учинили у процесу реформе и трансформацији Војске Србије и на плану цивилно-војне сарадње.

- Годину за нама је обележила прва година професионализма Војске Србије и нама је било изузетно важно да Kопнена војска изнесе реформе на прави начин. Морам да кажем да је тај процес реализован на најбољи могући начин и са поносом можемо да кажемо да је Копнена војска све задатке и мисије испунила са највећом могућом оценом. Она је била окосница наших мировних мисија, цивилно-војне сарадње, помоћи цивилном становништву и најтежих задатака у Kопненој зони безбедности и зато највећу могућу пажњу посвећујемо Копненој војсци. С друге стране, МО и ВС заиста брину о равномерном регионалном развоју. Копнена војска није случајно у Нишу, већ зато што желимо да побољшамо стандард и живот грађана Ниша. Око милијарду и седамсто милиона годишње се слије у Ниш из буџета МО на рачун плата и пензија припадника ВС, али исто тако и у градовима попут Куршумлије, Прокупља, Лесковца, Врања, Зајечара, управо је Копнена војска покретач економског развоја великог дела наше земље, рекао је министар одбране.

Одговарајући на питање о безбедносном стању у Копненој зони безбедности, Шутановац је рекао: „Безбедносна ситуација у Копненој зони безбедности се није променила. Годинама говоримо да је то трусно подручје, али и да Војска Србије заједно са МУП-ом извршава своје задатке и мисије. У оном делу за који смо ми одговорни, безбедност је на високом нивоу, али стално скрећемо пажњу међународној заједници да је неопходно веће присуство и ангажовање КФОР-а да би спречили могућу дестабилизацију. И поред свих тензија, сматрам да би, без сарадње са КФОР-ом и међународном заједницом, имали много тежу ситуацију и нама је важно да се на најбољи могући начин и што је могуће брже стабилизује стање.“

Коментаришући залагање неких странака да се опет уведе обавеза служења војног рока, министар Шутановац је истакао:

„Сведоци смо да је професионална војска корак напред у односу на обавезу служења војног рока, с тим што смо ми омогућили, у складу са традицијом, да имамо добровољно служење војног рока. Уколико погледамо савремени и модеран свет, видећемо да су се све земље окренуле тој трансформацији. Последња у низу је Немачка, данас се о томе разговара и у Аустрији. У разговорима са министрима одбране Грчке и Турске и начелником Генералштаба руске војске сазнали смо да и они желе да једног дана имају потпуно професионалну војску. Враћање на старо био би корак уназад, никако добар ни за војску, ни за безбедност грађана, и мислим да ће у најскорије време све странке које то заговарају одустати, јер напросто немају нити могу добити подршку грађана Србије, нити је то добро за систем безбедности.“

Шутановац је подвукао да је потпуно неприхватљиво да војне болнице постану клинички центри. „Војска има посебне потребе – рекао је Шутановац – по питању лечења и здравствене заштите. С друге стране, наглашавам да су наше војне болнице отворене за цивилно становништво. У протекле три године само смо на ВМА примили око 80 хиљада цивилних пацијената и оперисали 37 хиљада цивила, тако да свако ко мисли да би се преласком ВМА у цивилну установу нешто добило, сигуран сам да би сви изгубили.“

Email