Вести
07.10.2009

Завршена српско-румунска ваздухопловна војна вежба ''Air Solution 2009''


По слетању српског транспортног авиона ''Ан-26'' на аеродром Батајница, којим су са анализе вежбе у Румунији стигли представници српске делегације, званично је објављен завршетак дводневне међународне билатералне ваздухопловне војне вежбе ''Air Solution 2009''.

Другог дана вежбе, претходно распоређене снаге Ваздухопловства и ПВО двеју земаља извршавале су задатке ваздухопловне ватрене подршке снагама на терену у зони операције, након чега су се вратиле на матичне аеродроме.

Јединице ловачко-бомбардерске авијације румунског Ваздухопловства су са аеродрома маневра Батајница, по наређењу вежбовног оперативног центра српског Ваздухопловства, извршавале задатке ваздухопловне ватрене подршке снагама на терену у Србији, док су им заштиту пружале јединице српске ловачке авијације.

Истовремено су јединице ловачко-бомбардерске авијације српског Ваздухопловства са аеродрома маневра Кампиа Турзи у Румунији,  по наређењу вежбовног оперативног центра румунског Ваздухопловства, извршавале задатке ваздухопловне ватрене подршке снагама на терену у заграничној зони у Румунији, при чему су им заштиту пружале јединице румунске ловачке авијације.

Затим је уследило дезангажовање снага, односно повратак јединица авијације и размењеног људства на матичне аеродроме, након чега је на аеродрому Кампиа Турзи у Румунији заједничка анализирана вежба. Анализи су, поред руководства и учесника вежбе, присуствовали и команданти Ваздухопловства и ПВО Србије и Румуније, бригадни генерал Ранко Живак и генерал-мајор Јон Аурел Станциу.

Обострано је закључено да су циљ и замисао вежбе квалитетно и у потпуности остварени, што представља одличну основу за даљи наставак и проширење сарадње, односно планирање и реализацију још комплекснијих заједничких вежби у наредном периоду.  

 
Email