Вести
27.09.2012

Комеморација пилоту Горану Савићу


Комеморација пилоту Горану СавићуУ Дому ваздухопловства у Земуну данас је одржан комеморативан скуп настрадалом пилоту мајору Горану Савићу. Скупу су, поред чланова породице, присуствовали министар одбране Александар Вучић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић са члановима колегијума, припадници Техничког опитног центра и пријатељи настрадалог пилота.

О преминулом колеги говорио је директор Техничког опитног центра пуковник др Слободан Илић. Он рекао да је Савић блиставу официрску каријеру пилота започео у 242. ловачко-бомбардерској авијацијској ескадрили, а крунисао је добијањем звања фабричког пробног пилота, обављајући дужност референта за безбедност летења у одсеку за летачке послове Центра за летна испитивања ТОЦ-а.

– Поред захтевних пилотских дужности, мајор Горан Савић је обављао и друге дужности, од којих се издвајају: дужност наставника летења, командира одељења и помоћника команданта за навигацију. Осим тога, истакао се у изради софтвера за симулатор летења за авионе „утва-75“, „галеб“ и „супергалеб“, и као радио-аматер – рекао је пуковник др Илић.

Комеморација пилоту Горану СавићуДиректор ТОЦ-а је подсетио да је од три соло наступа на недавном аеро-митингу „Батајница 2012“ један био Савићев на авиону „супергалеб“ и да је његов наступ задивио све који су пратили ту манифестацију.

- По природи је био тих, миран и ћутљив. Никад изнервиран и прек. Спреман да трпи и да често на себе преузима грешке и пропусте других. Дружељубив и вољан да прашта. Одлуке никад није доносио на брзину и без потпуне консултације са колегама, рекао је Илић и на крају истакао да је мајор Горан Савић „одлетео у строј вечне небеске ескадриле ваздухопловаца, овенчане славом и чашћу професије, да вечно живи“.

У име припадника 50. класе Војне академије од свог пријатеља и класића опростио се потпуковник Горан Радосављевић. Он је рекао да је Савић био чувен као радио-аматер и да је његове програме симулатора летења чак и „Мајкрософт“ уврстио у своје званичне флајт-симулаторе.

Породици мајора Савића – супруги Гордани и синовима Андреју и Стефану, телеграме саучешћа упутили су председник државе Томислав Николић, министар одбране Александар Вучић и начелник Генералштаба генерал-потпуковник Љубиша Диковић.

БИОГРАФИЈА

Комеморација пилоту Горану СавићуМајор Горан Савић рођен је 5. децембра 1973. године у Зеници (БиХ), од оца Мијаила и мајке Радмиле. По завршетку основне школе уписао је Војну гимназију, коју завршава са одличним успехом као ученик 20. класе 1993. године. Исте године уписао је 50. класу Војне академије – смер авијација, коју је завршио 1997. године. Са породицом – супругом Горданом и синовима Андрејом и Стефаном живео је у Београду.

Своју професионалну каријеру започео је у 242. ловачко-бомбардерској авијацијској ескадрили, а наставио у у 251. ловачко-бомбардерској авијацијској ескадрили и 252. мешовитој авијацијској ескадрили.

Савић је важио за перспективног пилота који је у пилотској каријери остварио велике домете. У Центру за летна испитивања Техничког опитног центра почео да ради од 13. јула 2011. године. Имао је звање фабричког пробног пилота и обављао је дужност референта за безбедност летења у одсеку за летачке послове Центра за летна испитивања ТОЦ-а.

Недавно је посетиоце аеро-митинга „Батајница 2012“, очарао својим наступом на школско-борбеном авиону „супергалеб – Г4“, изводећи сложене маневре.

Email