Вести
16.04.2010

ЗАВРШЕНЕ НЕПОСРЕДНЕ ПРИПРЕМЕ ПРИПАДНИКА ВОЈСКЕ СРБИЈЕ ЗА МИСИЈЕ УЈЕДИЊЕНИХ НАЦИЈА У ЛИБЕРИЈИ И ОБАЛИ СЛОНОВАЧЕ


У Центру за мировне операције Генералштаба Војске Србије данас су завршене непосредне припреме припадника Војске Србије који су изабрани за учествовање у мисијама Уједињених нација у Либерији и Обали Слоноваче.

Мајори Игор Јанковић, Душан Добац и Горан Веселић, као и капетан Игор Саиловић придружиће се колегама у оквиру Мисије УН у Либерији (UNMIL), а пут Обале Слоноваче (UNOCI) кренуће мајори  Горан Ненадовић, Ивица Станковић и капетан Дамњан Марковић.

Непосредне припреме пред одлазак у обе мисије садржале су психофизичке припреме, усавршавање енглеског, али и француског језика када су у питању припадници који одлазе у Обалу Слоноваче. Поред тога, будући мировњаци наоружани су и практичним информацијама и саветима које ће им помоћи да се што боље адаптирају на ново окружење, а посебно значајна је била обука вожње по неприступачним теренима.

Припаднике Војске Србије који ће бити упућени у мировне мисије Уједињених нација у Либерији и Обали Слоноваче примио је државни секретар Министарства одбране Душан Спасојевић.

Министарство одбране и Војска Србије учествују у мировној операцији у Либерији од децембра 2003. године када су два војна посматрача упућена у мисију. До сада је у мисији у Либерији учествовало 34 припадника Војске Србије.

У мировној мисији у Обали Слоноваче Војска Србије учествује од 2004. године, са три војна посматрача. До сада је у овој мисији било ангажовано 18 наших припадника.

Email