Вести | Државно партнерство са Охајом
01.08.2008

ИСКУСТВА НА ЦЕНИ - Посета делегације ВиПВО Националној гарди Охаја


 

Српски ваздухопловци имали су прилику да се информишу о ресурсима и искуствима ваздухопловства НГ Охаја, значајној сили која ни по чему не заостаје за федералним снагама

Петочлана делегација Ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије боравила је почетком јула у посети Националној гарди Охаја. Пуковник Драгослав Миленковић, начелник Одсека ПВО у команди ВиПВО, потпуковник Љубомир Ђорђевић, командант 101. ловачко-авијацијске ескадриле и мајори Горан Млинар из 138. мешовито-транспортне ескадриле, Бојан Станојевић и Ненад Петровић из 98. авијацијске базе, имали су прилику да сагледају организацију, рад и систем обуке у ваздухопловству Националне гарде.

Наши официри посетили су 178. ловачки пук, стациониран у близини Спрингфилда, 121. пук за допуну горива надомак Колумбуса, затим 179. транспортни пук у Ненсфилду и 180. ловачки пук базиран код Толеда.

Током четири дана припадници Војске посетили су сва четири винга (ранг пука) у саставу Националне гарде Охаја, где су им предочена искуства тих јединца и обуци, борбеним дејствима, али и ангажовању на помоћи цивилним властима у случају природних и вештачки изазваних катастрофа.

– Јединице Ваздухопловства Националне гарде Охаја су на истом нивоу као и у федералној војсци. Добро су опремљене и обучене. Оне се према потреби ангажују на задацима изван САД – каже пуковник Драгослав Миленковић, који је предводио нашу делегацију. Он наглашава да су српске ваздухопловце, на највишем нивоу, срдачно дочекале америчке колеге. О томе сведочи чињеница да их је примио и командант Националне гарде генерал Грегори Вејт.

Пуковник Миленковић истиче огромну популарност коју припадници Гарде уживају међу грађанима. То је један од разлога зашто се многи млади људи пријављују за службу у НГО.

– Национална гарда одређеном броју људи плаћа школовање, које је у Америци веома скупо, а исти случај је и са здравственом заштитом. После обавезних шест година службе, знатан број њих остаје у јединицама, јер им се нуде добре могућности напредовања. Такође, важно је поменути да скоро 70 посто припадника Гарде ради по уговору. Постоји разумевање између њихових војних и цивилних послодаваца, тако да они без проблема могу да ускладе два занимања – објашњава пуковник Миленковић.

Посети српских ваздухопловаца претходила је посета америчке делегације Србији десетак дана раније. Током јесени очекује се посета делегације Националне гарде Охаја, када ће бити организована вежба из области треће мисије Војске Србије.

ОРГАНИЗАЦИЈА ОБУКЕ

Обука је, како истиче пуковник Драгослав Миленковић, веома добро организована и прилагођена реалним условима. Сваки пилот у одређеном времену мора да прође одговарајуће тренаже, у свим условима. За планирање обуке користи се софтвер који аутоматски обавештава надлежног да ли је неки од пилота пропустио неки сегмент тренинга и да ли је оспособљен да у тренутку изврши неки задатак.

Email