Вести
29.11.2010

Сећање на хероје Радничког батаљона


Председница Скупштине Србије Славица Ђукић-Дејановић положила је данас венац на Спомен комплексу "Кадињача" код Ужица поводом 69. годишњице те битке. Ђукић-Дејановић је том приликом поручила да су хероји на Кадињачи страдали за велике идеале и са тог историјског места послала поруку мира и помирења.

"Историја је записала да је 29. новембра 1941. године, штитећи одступницу Врховног штаба, Раднички батаљон са 270 бораца пружио отпор до последњег и успорио офанзиву далеко надмоћније немачке војске", казала је Ђукић-Дејановић, која је предводила државну делгацију на обележавању 69. годишњице битке на Кадињачи. Она је истакла да такви догађаји из српске прошлости представљају сведочанство духовног и националног интегритета.

У књигу утисака Ђукић-Дејановић је уписала цитат из поеме Славка Вукосављевића "Кадињача" - "Пао је 14. километар, али никад неће Кадињача".

На Спомен комплексу "Кадињача" венце су, уз високе војне почасти, положили и представници Министарства одбране и Војске Србије, Министарства рада и социјалне политике, чији је Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије организовао данашњу комеморацију, СУБНОР-а Србије и града Ужица.

Градоначелник Ужица Јован Марковић рекао је да ће се тај град увек са поносом сећати погинулих на Кадињачи, наводећи да је то обавеза увек, а посебно 29. новембра. "То је дуг према земљи и народу, јер ће будућност имати они који се буду сећали прошлости", рекао је Марковић.

Поштујући жртву бораца Радничког батаљона, Влада Србије унела је у Државни програм обележавања значајних историјских догађаја и годишњицу борбе на Кадињачи, свесна чињенице да је то локалитет који трајно сведочи о традиционалном слободарству и слободољубљу нашег народа.

 

Email