Вести
26.06.2009

СО Прокупље и ОШ “Никодије Стојановић Татко” доделили признања капетану Стевану Стефановићу


Скупштина општине Прокупље и прокупачка основна школа “Никодије Стојановић Татко” доделиле су признања и захвалнице капетану Стевану Стефановићу за хуманост и пожртвованост при збрињавању ученика школе повређених у саобраћајној несрећи.

На свечаној седници СО Прокупље, заменик председника скупштине општине Томислав Милутиновић и директор ОШ “Никодије Стојановић Татко”, Надежда Прибак, уручујући признања капетану Стефановићу истакли су да је он у овим тешким временима показао да још увек постоји хуманост и храброст и да све што један частан човек уради остаје трајна вредност народа.

“Моја дужност као официра и човека била је да учиним све што могу у тој ситуацији, и мислим да би на мом месту свако учинио исто” - рекао је капетан Стеван Стефановић.

Тог 23. маја, капетан Стеван Стефановић је, као један од командира батерија, био контролни старешина у 34. дивизиону СВЛР Треће бригаде Копнене војске. Кретао се својим аутом из Ниша ка касарни “Ратко Павловић Ћићко” у Прокупљу. Код села Балајнац, на путу Ниш-Прокупље, угледао је два аутобуса који су слетели са коловоза. Деца из Прокупља су аутобусима ишла на ескурзију до Ресавске пећине. Млади капетан се одмах пробио у унутрашњост аутобуса и угледао стравичан призор - десетине повређених дечака и девојчица. Позвао је полицију и хитну помоћ. Децу је журно изводио из аутобуса, док је повређенима пружао прву помоћ. Најдуже је покушавао да спаси тринаестогодишњу Бранкицу Стошић, али је девојчица, нажалост, подлегла тешким повредама.        

 
Email