Вести
20.09.2012

Обележен празник службе телекомуникација


Обележен празник службе телекомуникацијаУ Дому Гарде на Топчидеру, данас је обележен Дан службе телекомуникација – 20.  септембар. Свечаности су присуствовали начелник Генералштаба генерал-потпуковник Љубиша Диковић, командант Ваздухопловства и ПВО генерал-мајор Ранко Живак, командант Команде за обуку бригадни генерал Душан Стојановић и представници Генералштаба Војске Србије.

Начелник Управе за телекомуникације и информатику генерал-мајор Радивој Вукобрадовић, који је данас предао дужност пуковнику Предрагу Симовићу, поздравио је присутне у име свих припадника службе телекомуникација.

- Протеклих неколико година биле су сложене по питању динамике на модернизацији претходног система и изградњи новог телекомуникационо-информационог система. У периоду између два празника, тежиште службе телекомуникација било је на опремању савременим телекомуникационим уређајима јединица које се укључују у мултинационалне операције, јединица које су непрекидно ангажоване на тежишним задацима Војске Србије и јединица из састава Специјалне бригаде, рекао је генерал и додао да су припадници те службе овладали техникама планирања и организовања које су неопходне у раду с новом технологијом, а којима се опремају јединице војске.

Обележен празник службе телекомуникација- Очекујемо да ће наредна година бити повољнија за наставак модернизације компоненти система, за одржавање непрекидности функционисања телекомуникационо-информационог система у прелазном периоду до потпуног опремања јединица новим уређајима.

Пуковник Симовић, који је данас преузео дужност заступника начелника Управе за телекомуникације и информатику, пожелео је добродошлицу присутнима и рекао да ће на тој дужности предано радити на извршењу свих задатака који доприносе развоју способности војске, а који проистичу из развоја функционалних способности те Управе.

Данашњи датум одређен је за обележавање Дана службе телекомуникација према догађају из 1916. године, када је престолонаследник Александар Карађорђевић, на предлог министра војног, донео Уредбу о војном телеграфу. Одредбама Уредбе, веза је постала самосталан род војске.

Email