Вести
29.02.2012

Конференција за новинаре команданта Копнене војске


Командант Копнене војске генерал-мајор Милан Мојсиловић данас је  у команди Копнене војске у Нишу одржао конференцију за новинаре  на којој су изнети сумирани резултати ангажовања припадника Војске Србије на отклањању последица од елементарних непогода изазваних снежним падавинама.

генерал-мајор Милан МојсиловићГенерал Мојсиловић је на почетку прес конференције подвукао да је Војска Србије у последња два месеца у континуитету ангажована на пружању помоћи грађанима и на подршци цивилним властима на отклањању последица од елементарних непогода које су изазване обилним снежним падавинама и веома ниским температурама.

„Иницијално распоређивање Војске Србије – нагласио је генерал Мојсиловић - отпочело је осмог јануара ангажовањем пет радних група у пет општина, са дванаест тешких инжињеријских машина. Како се погоршавала метео ситуација и како су обилне падавине ометале нормалан живот и рад грађана, тако се у већем броју општина проглашавала ванредна ситуација, што је условило да Војска Србије прошири ангажовање на више од 30 општина. Ангажовали смо 88 инжињеријских радних машина и приближно једнак број радних група.“

Према речима генерала Мојсиловића просечно је дневно ангажовано 2.000 војника и старешина у критичним моментима, а тежиште у рашчишћавању снега је било на домовима здравља, школама, обдаништима, јавним и државним институцијама.

- Кумулативно је преко 11 хиљада припадника ВС било ангажовано на отклањању последица од елементарних непогода. Када је временска ситуација то дозвољавала, помоћ угроженом становништву пружана је и ваздушним путем, ангажовањем хеликоптера Војске Србије, и ангажовањем специјалних тимова службе трагања и спасавања, нагласио је Мојсиловић.

И поред одлуке Владе Републике Србије да укине ванредну ситуацију, припадници Војске Србије, радне групе и радна механизација наставили су своје ангажовање и пружање помоћи локалним самоуправама на отклањању последица од обилних падавина и напорима да те последице сведу на минимум.

„С обзиром да је временска ситуација, условно речено, стабилизована, ми смо у току јучерашњег дана дезангажовали нашу инжињеријску ефективу из општина Бабушница и Ивањица. Још увек је Војска Србије присутна са радном механизацијом и људима на територијама општина Нова Варош и Сјеница, а у томе има и неке симболике јер је и почетак наших ангажовања био у овим општинама. До данас је рашчишћено око 8.500 километара како магистралних и регионалних, тако и некатегорисаних путева и овај показатељ ће у сваком случају бити још већи с обзиром да су радне машине још увек на терену и у функцији отклањања последица. И поред делимичне дистрибуције погонског горива, које смо користили за нашу намену, из општинских фондова опредељених за ове задатке, наравно допуњених одлуком Владе Републике Србије о приоритетној попуни са горивом, оперативни трошкови Војске Србије од осмог јануара до данас се крећу у висини од 35 милиона динара“, рекао је командант Копнене војске.

Он је посебно изразио задовољство што се нису обистиниле претпоставке о наглом топљењу снега и што данас на територији Републике Србије нема изливања водотокова из речних корита и самим тим нема ни поплава.

генерал-мајор Милан Мојсиловић„Желим да уверим јавност - истакао је генерал Мојсиловић - да ће Војска Србија са свим својим расположивим капацитетима, примереним и адекватним природи проблема, и убудуће када је то неопходно пружити помоћ свима са тежиштем на онима којима је та помоћ заиста неопходна. За пожртвован рад, несебично залагање и хумано поступање, део припадника Војске Србије, који су дали највећи лични допринос, биће награђен и похваљен од стране министра одбране Драгана Шутановца и начелника Генералштаба генерал-потпуковника Љубише Диковића. Овом приликом желим да објавим да ће дезангажовање Војске Србије за помоћ грађанима и цивилним властима на отклањању последица елементарне непогоде престати 5. марта, када ће припадници ВС и сва радна механизација бити враћени у мирнодопске локације ангажованих јединица.“

Генерал Мојсиловић се на крају излагања захвалио представницима медија на коректној подршци и на начину којим су медијски подржавали активности Војске Србије од почетка ангажовања и током борбе са елементарним непогодама.

Одговарајући на питања новинара о одржавању путева у Копненој зони безбедности, генерал Мојсиловић је рекао да је Копнена зона безбедности петокилометарски појас који се протеже уз административну линију са Косовом и Метохијом у дужини од 382 километара.

„Елементарне непогоде не бирају место и време, оне се појављују и дефинитивно су утицале на извршавање наших задатака у Копненој зони безбедности. Проценили смо ситуацију у превентивном смислу и наши инжињеријски капацитети са 27 машина лоцирани су већ у новембру месецу, прошле године, на путним правцима до база контејнерског типа. Имали смо, наравно, обавезу да проходност путних праваца ка базама одржавамо, био је то тежак задатак, али реализација задатака у копненој зони безбедности није била ни у једном тренутку угрожена. Наглашавам да је 27 инжињеријских машина било ангажовано искључиво на тим задацима и оне нису садржане у ангажовању инжињеријских капацитета на помоћи цивилним структурама.“

Генерал Мојсиловић је одговорио и на питање у вези са финансирањем поменутих активности и нагласио да је Војска Србије буџетски корисник, али да остварени оперативни трошкови нису били планирани буџетом.

„Трошили јесмо буџетска средства зарад помоћи свима којима је била потребна - рекао је генерал Мојсиловић - али тај трошак није био предвиђен буџетским планом, тако да је за очекивати је да ће Влада Републике Србије рефундирати погонско гориво.“

Email