Вести
04.11.2010

Војска помаже Краљеву и околини


Убрзо после првог удара земљотреса који је погодио Краљево и околину, у ноћи између 2. и 3. новембра, командант Друге бригаде Војске Србије бригадни генерал Душан Стојановић са сарадницима био је на терену, а припадници бригаде и данас настављају да помажу суграђанима на отклањању последица земљотреса.

- Од укупно пет објеката у касарни „Јован Курсула“ у Јарчујку, два објекта више не могу да се користе за смештај људи. Гарнизонска амбуланта, у којој се лечи око 9300 припадника, претрпела је велика оштећења, тако да више није у функцији, каже генерал Стојановић.


- Од самог почетка сарађујемо са Штабом за ванредне ситуације од кога смо добили захтев за ангажовање камиона цистерни и теретних возила за превоз грађевинског материјала. Довезена су возила из Крушевца, тако да сада на терену имамо девет камиона цистерни са пијаћом водом, шлепер и два теретна камиона носивости десет тона. Још јуче смо послали војнике и старешине у помоћ становништву у најугроженијем подручју. У Краљеву је, јуче у 13 сати, проглашена ванредна ситуација, тако да су наши капацитети на располагању граду".

У Гарнизонској амбуланти, у којој се лечи око 9300 војних осигураника, на све стране шут, ломљена стакла, оштећени зидови, плафони, подови... Зграда је проглашена нефункционалном и објекат се полако празни.

Др Иван Јовановић објашњава да је у ноћи када је краљевачки регион погодио земљотрес, у амбуланти било неколико пацијената на стационарном лечењу.

- Четворица лакших болесника одмах су нам прискочили у помоћ. Било је потребно што пре оспособити ординацију, очистити шут, склонити разбијено стакло. Када смо то завршили, већ у раним јутарњим часовима стигла је комисија из касарне и прогласила објекат нефункционалним. Почело је измештање амбуланте у касарну Рибница, у стационар. То ће трајати неколико дана, али могу да кажем да смо спремни за наставак пружања помоћи свим нашим осигураницима, истиче др Јовановић.

У координацији са Штабом за ванредне ситуације припадници Друге бригаде ангажовани су на санирању последица земљотреса у граду и околним селима. Војници су у екипама распоређени на терену где помажу у рашчишћавању шута, обнављању домова грађана и достављању воде деловима града који су остали без воде.

У стану Јована Никитовића, заставника у пензији, штета је велика. Напукли су носећи зидови, а срушио се и део надоградње. "Војска је врло брзо притекла у помоћ. Штета је велика и ми сами је никако не би смо могли санирати. Отпао је малтер, црепови, пало је доста цигала, и у стану, али се део срушио и у двориште. Војска помаже да се шут рашчисти, а за после ћемо видети".

Кућа Живке Томашевић из насеља Грдица у близини Краљева, претрпела је озбиљна оштећења. Урушили су се димњаци, попуцали су зидови, са крова је пао скоро сав цреп. „Живим сама са болесним мужем. Да се војска није понудила да помогне никада не би ово поправили. Штета је огромна, али важно је да смо живи“.

Снежану Ђоковић, такође из насеља Грдица, земљотрес је затекао у сну. „Отац ме је пробудио и помогао да напустим кућу у којој тренутно не постоје услови за живот, тако да смо сада смештени у летњој кухињи. На срећу војска се већ током првог дана након земљотреса понудила да помогне. Раде на крову, скидају сломљене црепове, димњак који је након земљотреса преломљен. У кући су попуцали зидови, много је отпалих цигала, малтера, шута.. Да смо сами морали да сређујемо сву штету никада не бисмо завршили. Војска је много помогла“.

На кући Олге Алексић из Опланића штета је видљива и споља и унутра. Осим крова, пао је и забат на кући, а већина унутрашњих зидова је попуцала. „Оба димњака, скоро сви зидови и забат су пали, кров и црепови.. Све је уништено. Штета је велика. У помоћ су притекле комшије, пријатељи, али да није било војске, која од првог дана кружи градом и нуди помоћ свима којима је потребна, тешко да би смо овако брзо расчистили сву штету. Веома смо захвални. Не знам за шта обучавају војнике, али када видим како ови младићи раде и помажу волела бих да и мој најмлађи унук једног дана буде професионални војник“.

Тако причају Јован, Живка, Снежана и Олга. И остали Краљевчани са којима смо данас разговарали захвални су на помоћи коју војска пружа и потврђује и овом приликом да је увек, а нарочито кад је најтеже, са својим народом.

Email