Вести
26.06.2011

Бојна гађања Мешовите артиљеријске бригаде


Припадници Мешовите артиљеријске бригаде извели су 24. јуна, на Интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“, артиљеријска бојна гађања у склопу тактичке вежбе „Батерија у подршци моторизованих оклопно-механизованих јединица у одбрани“.

Поступак и рад батерије на маршу, поседање елемената борбеног распореда и дејства батерије за подршку јединицама у одбрани показали су да нишки артиљерци, којима командује пуковник Саша Недељковић, владају свим потребним вештинама, као и да су достигли висок ниво ватрене и тактичке обучености.

Професионални војници су на делу доказали оспособљеност за рад у улогама послужилаца у батерији и извођење борбених дејстава у борби, што су потврдиле и оцене припреме почетних елемената, просечног времена реаговања у коректури и ефеката ватре. Посебно радује што су одличне резултате оствариле и младе старешине, попут поручника Радивоја Стојчевића, којима је гађање на Пасуљанским ливадама било прво ватрено крштење после завршетка Војне академије. 

Вежбовним активностима и бојним гађањима присуствовали су помоћник команданта Копнене војске за подршку пуковник Стојан Милановић, заменик команданта Мешовите артиљеријске бригаде пуковник Слободан Илић, док је радом на полигону координирао начелник штаба нишке артиљеријске јединице потпуковник Горан Стаменковић.

Пуковник Стојан Милановић пажљиво је пратио гађање јединице којом је командовао девет година, и своје задовољство изразио речима: „Имајући у виду да је први топовски хаубичко-артиљеријски дивизион недавно преформиран и да је током протекла три месеца извођена интензивна преобука људства са артиљеријских топова 130 мм на топове хаубице 152 мм, изузетно радују врло добри и одлични резултати старешина и војника, од којих већина по први пут гађа Норама. Посебно је значајно и што су припадници Мешовите артиљеријске бригаде, после пет година, извели специјална гађања помоћу осматрачког радара СНАР-10, која обухватају обухватају рикошетна, вертикална, темпирна, гађања пројектилима специјалне намене и гађања у условима слабије видљивости. Нема сумње да је тако настављена традиција квалитетног оспособљавања и усавршавања артиљеријског кадра“.  

Погледајте фотогалерију!

Email