Вести
16.03.2011

Пета годишња конференција изасланика одбране Републике Србије


У Београду се од 14. до 18. марта одржава 5. годишња конференција изасланика одбране Републике Србије. Радни назив заседања је "Унапређење рада изасланстава одбране", што указује на главни циљ овогодишњег сусрета. И овом приликом војнодипломатски представници Републике Србије ће непосредно размотрити питања везана за њихов рад, добити инструкције за деловање у наредном периоду од руководства Министарства одбране и Војске Србије и разменити искуства са колегама.

Трећег радног дана, 16. марта, пленарна седница је одржана у Дому Гарде на Топчидеру. Изасланицима одбране МО Републике Србије обратили су се представници руководства МО и ВОА. После уводне речи заступника директора ВОА бригадног генерала Драгана Владисављевића, учешће у излагању узели су министар одбране Драган Шутановац, начелник Генералштаба Војске Србије, генерал Милоје Милетић, помоћник министра одбране за материјалне ресурсе Илија Пилиповић, државна секретарка Тања Мишчевић и помоћник министра спољних послова Републике Србије Зоран Вујић. Такође, изасланици одбране који обављају дужност у САД, Русији, Кини, Немачкој и Великој Британији говорили су о стању, изазовима и проблемима у билатералној војној сарадњи Републике Србије и тих држава.

Министар одбране Драган Шутановац је излагање започео приоритетима одбрамбене политике Републике Србије, при чему је нагласио важност европских интеграција, регионалне сарадње и њихову снажну повезаност. Према његовим речима, за Србију је најважније да у региону не постоје војно-војни проблеми и да због окренутости унутрашњим проблемима великих и важних држава, државе у региону треба да се више ослањају на међусобну подршку. Европским интеграцијама Министарство одбране доприноси намером да учествује у мултинационалним операцијама Европске уније. Са најважнијим партнерима САД и Кином треба и даље неговати висок ниво пријатељских односа и реализовати стратешке интересе. Такође, треба јачати сарадњу у области политике одбране са Русијом и максимално користити предности које проистичу из статуса Србије као чланице Партнерства за мир. Република Србија ће у будућности бити важан међународни партнер у борби против тероризма, а учешће у МНОп још увек није достигло пун капацитет. Систем одбране Републике Србије има шта да понуди партнерским и пријатељским земљама у погледу образовања, обуке и војно-техничке сарадње. То потврђује и пораст заинтересованости за наш војно индустријски комплекс, првенствено афричких, али и европских држава. Министар Шутанoвац је на крају излагања нагласио да мрежа изасланстава МО и ВС и даље треба да буде, заједно са капацитетима других министарстава у функцији реализације најважнијих државних интереса Републике Србије.

Начелник Генералштаба ВС, генерал Милоје Милетић упознао је изасланике одбране са најзначајнијим активностима Војске Србије у 2011. години и посебно са планом динамичне војне сарадње, чији је носилац Војска Србије. Сугерисао је војнодипломатским представницима да у што већој мери присуствују конференцијама, семинарима и скуповима где се размењују стручна мишљења о војним питањима и иницирају активности које би могле бити реализоване у процесу усаглашавања планова за наредни период.

 

Email