Вести | Спорт у Војсци
09.07.2009

Завршен отворени вишебој јединица специјалне намене


Овогодишњи Дванаести отворени вишебој јединица специјалне намене је по многим елементима био другачији од претходних једанаест, и то почев од промене назива такмичења (претходна такмичења су одржана под називом Падобрански вишебој), па до тога да по први пут вишебој није одржан у ширем рејону Ниша, већ у ширем рејону Краљева. Посебну боју отвореном вишебоју дала је чињеница да су ове године поред екипа команде и батаљона Специјалне бригаде Копнене војске, учествовали и тимови жандармерије, ветерана и специјалних јединица ОС Републике Бугарске и Кипра.

Отварајући вишебој бригадни генерал Војин Јондић је такмичарима поручио да их очекује борба са временом, самим собом и противницима и да у тој борби буду војнички одлучни, фер и коректни, а нека победе најбољи. Тако је и било. Чланови десет најбољих екипа су од 5. до 8. јула уложили максимум напора, показали вештину, издржљивост, психофизичку спремност, војничко знање, тимски дух и жељу за победом и остварење најбољих резултата. Победнички пехар припао је првој екипи 63. падобранског батаљона, друго место заузео је тим извиђачко-диверзантског батаљона, док се на трећем месту нашла друга екипа 63.падобранског батаљона. Награда за ферплеј додељена је екипи ветерана, најбоља страна екипа је тим ОС Републике Бугарске, а за најбољег страног такмичара и најбољег стрелца проглашени су поручник Стојан Асенов и старији водник Синиша Димитријевић.

Вишебој јединица специјалне намене представља надметање елитних јединица и по многим специфичностима се издваја од осталих војних спортских такмичења. У основи такмичење садржи елементе и задатке које специјалне јединице извршавају у пракси. По речима команданта Специјалне бригаде КоВ, бригадног генерала Илије Тодорова, основни циљ такмичења је да све екипе тимски дођу на циљ и да, наравно, реализују све задатке на радним тачкама. “Такмичење у вишебоју је значајно због престижа унутар специјалних јединица - тврди генерал Тодоров - јер сваки припадник специјалних састава који држи до себе жели да учествује, а тимови који постигну добре резултате су врло цењени”.

Отворени вишебој је започео падобранским скоком на терен у околини села Матаруге, да би потом такмичари кренули стазом, на којој су их чекали задаци попут кретања по непознатом терену уз помоћ карте, гађања аутоматском пушком, пиштољем, бомбом и ножем у мету, савлађивања препрека конопцем, претреса терена и других ватрених и тактичких задатака. Притом је требало савладати такмичарску стазу, дугу четрдесетак киломатара, у што краћем временском року. Првог дана ни услови такмичења нису ишли на руку вишебојцима, пошто су их пратиле високе температуре и тешки, испресецани терени. У таквим околностима су и они најбољи тешко излазили на крај са дехидратацијом и сунчаницом. Криза је Игора Стошића из друге екипе 63.падобранског батаљона ухватила после преласка хоризонталног конопца, али је успео да се опорави, освежи и настави такмичење. И у победничкој екипи је један члан имао проблема, и зато су му остали помагали, успорили темпо и учинили све да заједно дођу на циљ. Два такмичара нису успела да се изборе са ритмом кретања узбрдо-низбрдо (укупна висинска разлика више од хиљаду метара), високим  температурама и губитком течности, тако да су њихове екипе дисквалификоване.

Велика неизвесност је владала на почетку другог дана отвореног вишебоја, пошто је извиђачко-диверзантски батаљон био у заостатку само пет минута за водећом првом екипом 63.падобранског батаљона. Знало се да ће победити она екипа, чији су такмичари сачували више свежине. Падобранци су били бољи, стазу су другог дана прешли за само два сата и 50 минута, а и на гађању су постигли одличне резултате. Зато су вођа екипе капетан Милован Милић, поручник Младен Стаменковић, потпоручник Никола Јовић, водник Иван Митић и десетар Миладин Гојковић прошли кроз циљ уздигнутих руку.

Вишебој је организовала Специјална бригаде КоВ, а припреме и реализацију такмичења подржали су команда Копнене војске, Друга и Трећа бригада КоВ, 98.авијацијска база и 246.батаљон АБХО. Од начелника штаба Специјалне бригаде пуковника Мирољуба Чупића сазнајемо да проблема у организационом смислу, заиста, није било, те да су све планиране активности на тешком и захтевном вишебоју ефикасно реализоване. О фер-плеј борби и здравом такмичарском духу сведочи и председник врховне судијске комисије, потпуковник Јован Јовановић, који наводи да ниједна екипа није поднела жалбу. Занимљиво је да су судије такмичење пратили из ваздуха, што се показало као ефикасан начин контроле такмичења

У својству посматрача такмичења нашли су се гости из Републике Српске, међу којима су председник падобранског клуба “Бањалука” Душко Грмуша, наставник падобранства и инструктор Немања Гороња и припадници МУП-а Републике Српске. Они су сагледали могућности да следеће године на отвореном вишебоју наступе екипе специјалних јединица МУП-а РС и ветерана 63. падобранске бригаде из Републике Српске. “Квалитетна организација такмичења, стаза и упорност такмичара уверили су нас у неопходност нашег наступа идуће године”- каже Душко Грмуша, који је уједно и председник ветерана 63. пдбр из Републике Српске.

Екипе из Бугарске и са Кипра потпуно су се уклопиле у ритам вишебоја и својим ведрим понашањем привукле симпатије свих посматрача и грађана. Странци су задовољни организацијом такмичења, односом припадника Војске Србије према њима  и приликом да се такмиче изме|у себе. На питање о њиховом учешћу на вишебоју, Бугари би одговорили “Тешко, ал убаво”, док би Кипрани весело узвикнули “Ела, ела, где си нас довела”, алудирајући на рељеф, битно другачији од оног на Кипру. Значај учешћа и зближавања са колегама из Бугарске и Кипра, истакао је на затварању такмичења и начелник штаба команде КоВ бригадни генерал Војин Јондић. Он је том приликом свим учесницима честитао на победи, великом спортском ривалству и војничком дружењу. Свечаности затварања присуствовали су и изасланик одбране Републике Бугарске у нашој земљи пуковник Илијан Крстев, командант Жандармерије МУП-а Републике Србије пуковник Братислав Дикић, представници јединица ВС из нишког гарнизона, СПЦ, ОРВС, борачких удружења, извиђача и други гости.   

Email