Вести
26.01.2010

Начелник Генералштаба Војске Србије учествовао на састанку Војног комитета евроатлантског партнерства


Начелник Генералштаба Војске Србије, генерал-потпуковник Милоје Милетић, учествовао је на 24. састанку Војног комитета евроатланског партнерства, у формату начелника генералштабова НАТО и партнерских земаља који се, у складу са новим принципима, одржава једном годишње. Овом дводневном састанку присуствовали су начелници генералштабова из 63 земље. 

 

Тема овогодишњег скупа била је усмерена на повећање флексибилности НАТО снага за одговор. У току скупа, учесницима састанка обратио се и генерал Милетић наглашавајући спремност Војске Србије да активно сарађује у оквиру програма Партнерство за мир и да да свој допринос у супротстављању регионалним и глобалним безбедносним изазовима. Истакао је да Војска Србије наставља са започетим реформским процесима, пре свега у правцу професионализације и достизања највиших стандарда.

Генерал Милетић је изразио очекивање да КФОР делује на статусно неутралан начин и у складу са Резолуцијом 1244  СБ УН, и указао да би свако исхитрено и преурањено смањивање снага КФОР могло да има озбиљне последице на спровођење његовог мандата. 

Генерал Милетић имао је билатерални сусрет са начелником Генералштаба Оружаних снага Руске Федерације, генералом армије Николајем Макаровим. Исказан је обострани интерес за унапређење војне сарадње у наредном периоду. Генерал Милетић позвао је генерала Макарова да у току ове године посети Србију, што је са задовољством прихваћено.      

Email