Вести
02.08.2010

ОБЕЛЕЖЕН ДАН РОДА АВИЈАЦИЈЕ


Поводом 2. августа - Дана рода авијације, данас је на аеродрому Лађевци код Краљева организована пригодна свечаност и летачки програм. Свечаности су присуствовали министар одбране Драган Шутановац, начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милоје Милетић, командант ВиПВО бригадни генерал Ранко Живак, припадници 98. авијацијске базе, представници локалне самоуправе, Српске православне цркве и бројни гости.

Честитајући Дан рода и крсну славу Светог Илију припадницима авијације, министар Шутановац је рекао је да је ваздухопловство у Србији имало смену успешних и мање успешних периода. Он је подсетио на век традиције ваздухопловства у нашој земљи нагласивши да ће се за две године навршити 100 година од оснивања војне авијације у Србији и да је прошло 87 година од како је код нас произведен први авион. Данас се, према министровим речима, тежи заустављању стагнације и због тога је окончање реформе војске, модернизација ВиПВО и обнављање ваздухопловне индустрије веома значајно.

- Ремонтом ваздухоплова, набавком резервних делова и планираним опремањем ВиПВО новим летелицама, радарским и ракетним системима новије генерације, настојимо да превазиђемо проблеме у којима се налазимо. На тај начин стварамо услове за успешно извршавање задатака и равноправно партнерство у очувању мира и безбедности у региону и свету – рекао је министар Шутановац.

Министар је истакао да ваздухопловцима припада посебно признање јер су у отежаним условима одржали професионализам, летачку вештину и преданост постављеним задацима. У прилог томе, како је рекао, говоре и здружене војне вежбе и међународни аеромитинзи у нашој земљи и иностранству. Шутановац је рекао да авијација заузима посебно место у свести грађана Србије и да је веома уважено код других, технички опремљенијих војних ваздухопловстава.

Министар одбране подсетио је да је у претходне две године ремонотовано седам, а да је тренутно на ремонту 15 летелица. Он је рекао да је налет пилота увећан са 20 на 30 сати, што, како је казао, није довољно, али је вишеструко више у односу на године уназад. Шутановац је изразио жељу да обука буде фокусирана на млађи кадар који би више учествовао у међународном разменама и школовањима у иностранству.

Важан пројекат, како је рекао, представља и процес конверзије војних аеродорма у Батајници, Лађевцима, а вероватно и Пониквама и Ковину, за цивилно-војну намену. Авион „ласта“, истакао је Шутановац, важан је производ јер се њиме Србије враћа у ред земаља које имају ваздухопловну индустрију.

Министар је рекао да је у годинама кризе систем одбране, кроз промоцију и подршку наменској индутрији, учинио много на економском плану. Очекује се и потписивање уговора којим би се достигла милијарда долара вредности извоза одбрамбене индустрије. Шутановац сматра да је то подршка целокупној привреди Србије али и начин да се повећа и војни буџет.

Министар је закључио да ће се 2009. и 2010. као године економске кризе памтити и као период у којима је систем одбране начинио искораке које нико не може да занемари.

Бригадни генерал Ранко Живак у свом обраћању подсетио је на историју војне авијације од 1893. године, када су формирана балонска одељења у тадашњој Српској војсци, до данас. Он је истакао да је Србија била међу првих 15 земаља које су основале војну авијацију и једна од првих пет која га је борбено употребила.

Живак је подсетио на храброст пилота који су у одбрани земље жртвовали животе. Подсетивши на 1999. годину, командант ВиПВО рекао је да нико од пилота који су тада сели у авионе није питао колико је пута противник надмоћнији.

- Сви они су одбрану своје земље и свог народа као и војничку част ставили изнад живота. Зато свима који заувек склопише своја крила на небу Србије те тешке 1999. године припада наша вечна захвалност и поштовање - рекао је Живак.

Командант ВиПВО рекао је да се чине кораци ка осавремењавању авијације и унапређењу летачке обуке. Томе допиноси почетак производње авиона „ласта“ који ће ући у употребу у нашем ваздухопловсту. Генерал Живак истакао је да је најважнији пројекат на средњорочном плану набавка новог вишенаменског борбеног авиона и да се тренутно налазимо у процесу детаљне анализе тактичко-техничких карактеритика савремених летелица. Након тога, рекао је Живак, биће размотрен економски аспект и пронађен оптимални модел финансирања набавке.

Бригадни генерал Живак уручио је команданту Копнене Војске генерал-потпуковнику Љубиши Диковићу плакету у знак захвалности за сарадњу, нарочити приликом извачења авиона „орао“ који је пао у Гружанско језеро.

Окупљени грађани имали су прилику да уживају у богатом летачком програму у коме су учествовали: ловци МиГ 29, МиГ 21, галеб Г4, школски авион „ласта“, хеликоптери Газела и Ми -8 као и транспортни ваздухоплов АН 26, из кога су искакали падобранци 63. падобранског батаљона. Поред атрактивних маневара надзвучних борбених авиона, посебну пажњу публике изазвао је приказ гашења пожара ведром које је носио хеликоптер Ми-8.

Email