Вести | Државно партнерство са Охајом
13.09.2011

Командант Националне гарде Охаја у посети Краљеву


Генерал-мајор Дебра Aшенхерст, командант Националне гарде Охаја, присуствовала је данас у Краљеву завршетку заједничке бригадне вежбе на карти „Јесен 2011“.

Припадници Националне гарде, Здружене оперативне команде Генералштаба Војске Србије, Друге бригаде Копнене војске и Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије симулирали су ситуације које су могуће у подршци цивилним институцијама приликом санирања последица елементарних непогода и сличних несрећа. Госте из Америке дочекао је бригадни генерал Душан Стојановић, командант Друге бригаде.

– С припадницима Националне гарде добро сарађујемо, размењујемо искуства и заједнички решавамо проблеме – рекао је пуковник Владета Балтић, заменик команданта.

Извођењу вежбе „Јесен 2011“ у Краљеву присуствовао је и заменик команданта Здружене оперативне команде Генералштаба бригадни генерал Милан Мојсиловић.

Током посете, командант Националне гарде састала се са градоначелником Краљева Љубишом Симовићем, с којим је обишла и Основну школу „Светозар Марковић“, која је оштећена у земљотресу у октобру прошле године.

– Краљево је пример како војске САД и Србије сарађују са цивилним становништвом и како оружане снаге у тешким околностима могу бити од помоћи грађанима. Велико ми је задовољство што се баш у нашем граду сарадња између две армије продубљује – нагласио је градоначелник Симовић.

ГенералA шенхерст истакла је да ће 35 припадника Националне гарде заједно са српским војницима наредне године реконструисати оштећену фискултурну салу Основне школе „Светозар Марковић”.

– Драго ми је што можемо да помогнемо у обнови Краљева после земљотреса. Надамо се да ћемо већ крајем следеће године имати обновљену салу у којој ће деца наставити да тренирају. Очекујем и да војници који буду радили на поправкама стекну нова пријатељства са Краљевчанима – рекла је генерал-мајор Aшенхерст.

Email