Вести | Цивилно-војна сарадња
02.03.2012

Признање ЈП „Емисиона техника и везе“ Трећој бригади


Представници јавног предузећа „Емисиона техника и везе“ уручили су данас у касарни „Књаз Михаило“ у Нишу захвалнице припадницима 3. бригаде Копнене војске који су успели да пробију пут до завејаног телевизијског предајника на врху Тупижница код Књажевца.

Командантима 3. бригаде бригадном генералу Желимиру Глишовићу и  310. инжињеријског батаљона потпуковнику Ивану Мрљаку захвалнице је уручио Владимир Хоман, генерални директор тог предузећа.

У име припадника 3. бригаде, на урученом признању захвалио се генерал Глишовић који је истакао да ово и свако друго признање припадницима 3. бригаде служи као подстрек за даљи рад и да је 3. бригада спремна, да у складу са својим могућностима и расположивим капацитетима, пружи помоћ цивилним структурама свуда где је помоћ Војске неопходна.

Петнаестак дана књажевачки путари безуспешно су покушавали да се пробију до врха Тупижнице. Њихова механизација није могла да пробије огромне снежне наносе. Застали су на два километра од предајника па је штаб за ванредне ситуације општине Књажевац у помоћ позвао Војску Србије.

Одлуком министра одбране и наређењем начелника Генералштаба, инжињеријска група из 310. инжињеријског батаљона отпочела је рашчишћавање пута 17. фебруара. Након два дана тешке борбе са снежним наносима висине и до 4 метра, заставник Горан Мицевски и професионални војници Ивица Радојевић, Драган Андрић и Живорад Живковић, са дозером ТГ 140 и транспортним моторним возилом, успели су да пробију пут до телевизијског предајника.

Инжињерце из 310. батаљона дочекала су двојица радника ЈП „Емисиона техника и везе“, који су уместо седам дана колико им траје смена, на својим радним местима провели четири недеље одсечени од света.

Инжињерци су након тога рашчистили прилазе и до осталих телевизијских и телекомуникационих антенских стубова на Тупижници.

Email