Вести
25.05.2009

Меморијална једриличарска регата „Зоран Радосављевић“


На београдском Ушћу одржана је 11. меморијална једриличарска регата „Зоран Радосављевић“, посвећена једриличару и пилоту-ловцу елитне 127. ескадриле Ратног Ваздухопловства Војске Југославије, који је, бранећи ваздушни простор наше земље, погинуо 26. марта 1999. године.

У класи М-550 и „крсташ“, своје једриличарско умеће показале су посаде 24 пловила, док је регата за класу „оптимист“ до 14. година, где је учествовало 41. пловило, одржана на Ади Циганлији.

У класи „крсташ“, први на циљ стигао је брод „Академац“ којим је управљао поручник корвете Јован Кривокапић, док је у класи М-550, најуспешнији био брод „Поветарац“ са коримиларом Бранком Видовићем. Ван конкуренције награду за прво место освојио је брод „Шљука“ са кормиларом Светиславом Шошкићем.

Меморијална једриличарска регата „Зоран Радосављевић“, први пут је одржана у Херцег Новом, 13. септембра 1999. године. Регата се традиционално одржава првог викенда у септембру у Боки Которској, у Црној Гори, а од маја 2007. године део регате организује се и у Београду.

Од прошле године, „Зокијева регата“ представља највећу једриличарску манифестацију на нашим рекама. На београдском делу регате 2008. године, учествовало је 26 посада са преко 80 такмичара у класама М-550 и “крсташ” и 40 најмлађих такмичара у класи “оптимист”. С обзиром на значај такмичења, манифестација је сврстана у догађаје од значаја за Град Београд.

Поред организатора регате, Удружења „Регата Зоран Радосављевић“, Једриличарског савеза Србије и Секретаријата за омладину и спорт Града Београда, значајну помоћ у организацији пружила је Војска Србије.

 

Email