Вести
18.11.2010

Састанак начелника Генералштаба Војске Србије и команданта КФОР-а


Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић састао се данас у Нишу са командантом КФОР-а генерал-мајором Ерхардом Билером. Реч је о састанку високог нивоа Заједничке комисије за примену Војнотехничког споразума.

Током састанка, генерал Билер је информисао генерала Милетића о плановима за смањење и реорганизацију јединица КФОР и нагласио да ће снаге којима командује  у наредном периоду увећати своју мобилност, флексибилност и готовост јединица, као компензацију за смањење људства.

Према речима генерала Билера, КФОР ће остати посвећен својој мисији остваривања безбедног окружења и слободе кретања на Косову и Метохији. У том смислу наставиће да сарађује са EULEX-ом и локалном полицијом и да реализује вежбе на целој територији Косова и Метохије.

Генерали Милетић и Билер су оценили да је сарадња између Војске Србије и КФОР заснована на међусобном уважавању и да је та сарадња веома добра и професионална.

Општа ситуација дуж административне линије оцењена је као мирна и стабилна. Преколинијске криминалне активности, попут кријумчарења, илегалних миграција и сече шума, могу се сузбити професионалном сарадњом и једновременим патролама безбедносних снага са обе стране административне линије.

Двојица генерала разменила су информације и ставове о укупној ситуацији на Косову и Метохији и посебно се осврнули на ситуацију на северу те покрајине.

На састанку је закључено да се настави и даље развија сарадња и побољша комуникација између Војске Србије и КФОР.

 
Email