Вести
12.08.2011

Евалуација учешћа војних посматрача у мисији у Конгу


Данас је у Центру за мировне операције Генералштаба извршена евалуација учешћа припадника Војске Србије у мисији Уједињених нација у Демократској Републици Конго. Мајор Дано Маврак из Војнообавештајне агенције и заставник Драган Бадњаревић из 224. центра за електронска дејства, који су се крајем јула вратили у Србију, представили су своја искуства из Централне Африке.

Мајор Маврак је годину дана провео у Киншаси, главном граду Конга, где се налазила и команда мисије УН-а. Заставник Бадњаревић био је од колеге удаљен око 2.000 километара, у граду Гома, близу границе са Руандом.

- Током мисије смо се видели само једном, у јануару, али смо непрестано били у контакту – што телефоном што посредством Интернета. Наменски смо послати у Конго да обављамо исте задатке као и у Србији. Ја сам се налазио у „Г-2“ обавештајном одељењу команде мисије, а заставник Бадњаревић је био распоређен на место менаџера за прикупљање обавештајних података. Међутим, задаци су се током нашег боравка мењали и ми смо обављали више типова задатака – каже мајор Дано Маврак.

Војска Србије од 2003. године учествује у мировној мисији УН-а у Конгу. До прошле године је Република Србије је у Централну Африку слала по један шесточлани санитетски тим за евакуацију ваздушним путем (АМЕТ), а од 29. јула 2010. године контигент МО и ВС увећан је за једног штабног официра и једног штабног подофицира.

- Први утисак када смо дошли у Конго био је попут „скока у маглу“, јер смо, упркос припреми, доживели културолошки шок. Нама су доста помогли доктори, чланови санитетског тима Војске Србије који су већ били тамо – дочекали су нас на аеродрому и помогли нам око смештаја у првих неколико дана. Ја сам пред завршетак мандата дочекао наше наследнике и провео са њима два дана како бих им помогао у адаптацији – додао је мајор Маврак.

Нову екипу чине мајор Његош Копитић и старији водник Далибор Димић. И они ће у Конгу бити у својству штабног официра, односно штабног подофицира.

- Наша лична безбедност никада није била угрожена, иако је ситуација у Конгу и даље нестабилна. У новембру су планирани председнички избори што ће додатно утицати на стабилност државе. Тамо постоји на десетине различитих побуњеничких група и мој задатак је био да пратим њихова дејства и да проценим који су то рејони где би локално становништво могло да буде угрожено – закључио је мајор Маврак.

Email