Вести | Цивилно-војна сарадња
16.07.2014

Посета министра одбране и начелника Генералштаба општини Крупањ


Министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић обишли су данас заселак Кржава у општини Крупањ, као и угрожене делове те општине где припадници Треће бригаде изводе инжињеријске радове.

Након обиласка локације, министар одбране и начелник Генералштаба састали су се са председницима општина Крупањ, Бајина Башта, Мачвански Прњавор и Мали Зворник.

На састанку са представницима поменутих општина разговарано је о тренутном стању и начинима санирања последица поплава и клизишта.

Према речима министра Гашића, данас је током састанка било речи о томе на који начин Војска Србије још може да помогне у санацији штете.

– На терену је јако велики број механизације и возила Војске Србије, а видите и један део наших јединица које већ други месец заједно са локалним самоуправама покушавају да отклоне све ове проблеме и да отворе путеве да би становништво овог краја могло нормално да живи и да се врати својим редовним активностима – истакао је министар Гашић додајући да је са председницима општина договорено да још један понтонски мост буде постављен у Крупњу, као и да су Бајина Башта и Мали Зворник добили помоћ.

Говорећи о ангажовању Војске Србије у овим општинама, министар одбране нагласио је да су у општини Крупањ ангажоване 22 инжињеријске машине, а да је у Малом Зворнику на терену 11 возила.

– Војска Србије ће све своје капацитете ставити на располагање свом народу, али дајте да се види и учинак – поручио је министар Гашић, подсећајући и на обећање премијера Александра Вучића, да се у изградњу кућа креће врло брзо и да ће све куће на територији Србије до 1. октобра бити завршене.

Овом приликом, министар одбране је, такође, апеловао на стрпљење, јер због обима катастрофе није могуће стићи баш до сваке куће, али да је ангажовање на максималном нивоу.

Министар Гашић је, након разговора са мештанима Кржаве, који су му указали на проблеме са којима се свакодневно сусрећу након разорних поплава, а нарочито малишани из тог краја који нису могли да стигну до својих школа, организовао да 35 школараца из Крупња и петоро из Мачванског Прњавора, до краја распуста отпутују на седмодневни одмор у војно одмаралиште на Тари.

Email