Вести
11.11.2010

Обележен Дан примирја


Поводом Дана примирја у Првом светском рату данас је крај Спомен-костурнице бранилаца Београда у Првом светском рату на Новом гробљу у Београду одржана церемонија обележавања Дана примирја. Уз највише државне и војне почасти венце су положили државни секретар у Министарству одбране Игор Јовичић, представници Министарства за рад и социјалну политику, представници градске власти и републичке владе, као и бројни инострани војни изасланици и амбасадори.

- Данас одајемо почаст херојима наше историје који су храброшћу и вером у себе, са неизмерном љубави према отаџбини изборили оно што су многи сматрали немогућим. На данашњи дан пре 82 године заустављен је невиђен вихор страдања који је претио да уништи бројне народе Европе, па и наш. Данас славимо мир, али и неустрашиви дух војсковођа Петра Бојовића, Радомира Путника, Степе Степановића и Живојина Мишића који су свој животни пут уткали у Србију какву данас имамо – истакао је Јовичић.

Он је нагласио да је савремена Србија суверена демократска држава која унутрашње односе и спољну политику гради на позитивним вредностима савременог света.

- Слобода, поштовање суверенитета и интегритета, добросуседски односи, сарадња са земљама Европе и света, поштовање међународних норми и људских права су принципи на којима се развија српска држава. Тим принципима су били вођени и наши преци када су у силовитом јуришу пробили Солунски фронт и означили почетак краја Првог светског рата. Њихов дух живи и данас код припадника Војске Србије и живеће у генерацијама које долазе. Не смемо заборавити ни подвиге француског генерала Франша Д'Епереа и несебичну помоћ савезника. У прилог томе говори и присуство великог броја страних делегација и званичника земаља савезница у Првом светском рату – рекао је Јовичић.

Венце на Спомен-костурницу положили су високи војни изасланици и амбасадори Аустрије, Немачке, Француске, Аустралије, Белгије, Италије, Румуније, Грчке, Руске федерације, Сједињених Америчких Држава, Словачке, Велике Британије и Северне Ирске, Холандије и Чешке. Делегације су венце положиле и на Спомен-костурници руских војника и на француском ратном гробљу.

Поводом обележавања Дана примирја у Првом светском рату, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, у име председника Републике Србије, положио је венац на Споменик Незнаном јунаку на Авали.

Генерал Милетић је, после полагања венца, у спомен књигу записао:

''У славу палим борцима и херојима Првог светског рата. Са поносом чувамо успомену на вас и ваша херојска дела у име сигурне европске будућности''.

Осим начелника ГШ ВС, генерала Милоја Милетића, церемонији обележавања присуствовали су командант Гарде ВС, бригадни генерал Горан Радовановић и начелник Управе за оперативне послове, генерал-мајор Драган Колунџија.

 

Email