Вести
29.09.2012

Изложба о веку војне авијатике у Нишу


Изложба о веку војне авијатике у НишуНиш је од синоћ, домаћин изложбе Музеја југословенског ратног ваздухопловства о првих 100 година војне авијатике.

Изложбу је отворио заменик команданта Ваздухопловства и противваздухопловне одбране бригадни генерал др Миодраг Гордић, у присуству градоначелника Ниша проф. др Зорана Перишића, директора Народног музеја у ком је отворена изложба Славише Поповића, аутора изложбе кустоса мр Предрага Лажетића, представника других јединица и установа Војске, привредника и удружења за неговање слободарских традиција Србије.

Заменик команданта ВиПВО је овом приликом подсетио да је прва ваздухопловна команда, на челу са мајором Костом Милетићем и основана управо у Нишу, 24. децембра 1912. године.

Изложба о веку војне авијатике у Нишу-Поносни смо што припадамо народу који је само девет година после првог лета у историји, који су извела браћа Рајт, добио ратно ваздухопловство. Били смо међу првих 15 земаља у свету чије су армије имале авионе и међу првима које су их употребиле у ваздушним борбама. Формирање ваздухопловства само девет година после лета браће Рајт говори о високом нивоу свести политичке, војне и научне елите у Србији, која је схватила  значај поседовања слободног неба, како у актуелном тренутку, тако и у будућности. Почело је у Нишу, а Ниш у последње три године поново учествује у модернизацији Ваздухопловства - истакао је генерал Гордић овом  приликом.

Изложба ће у нишкој синагоги бити отворена до 14. октобра, а посетиоци ће овом приликом моћи да виде велики број макета, униформи, наоружања и других предмета, као и богату збирку фотографија и друге документације који сведоче о веку војног ваздухопловства код нас.

Email