Вести | Цивилно-војна сарадња
07.08.2014

Министар Гашић и генерал Диковић обишли Крупањ


Министар одбране Братислав Гашић и начелник Генералштаба Војске Србије састали су се данас са представницима Oпштине Крупањ, са којима су разговарали о напретку процеса санације терена и изградње кућа за угрожено становништво. У наставку посете Крупњу, министар Гашић и генерал Диковић обишли су и локацију на којој ће бити изграђене нове куће у оквиру пројекта санације последица од поплава и активираних клизишта у том граду.

Према речима министра Гашића, на јутрошњој седници Владе било је разговора да се касни са решењима и да ниједна локална самоуправа није извршила свој део задатака који је добила од владине канцеларије за обнову земље.

– Данас у Крупњу се то и показало. Од 341 оштећеног објекта, од прве до пете категорије, издата је само 66 решења, што значи потврду и Владе и Канцеларије да је управо у локалним самоуправама застој у издавању решења и да ћемо сигурно, ако оваквим темпом наставимо, закаснити да грађане вратимо у обновљене куће – нагласио је министар Гашић. Он је изразио забринутост да се овим темпом неће испоштовати договор јер је 15. октобар јако близу. Министар Гашић је додао да је на данашњем састанку у Крупњу договорено да се  што пре крене у изградњу 40 објеката за која су донета решења и да се до понедељка издају решења за све категорије.

У противном, како је објаснио министар одбране, иако је Влада обезбедила и новац и све време је присутна у Крупњу и Обреновцу, као и у свим осталим местима, испоставља се да је Влада крива за нешто што локалне самоуправе нису могле самостално да ураде. Он је, такође, додао да је руководство Крупња дало обећање да ће до понедељка сви добити решења, а Војска Србије ће остати колико је потребно, док не заврши задатке санације на којима је ангажована.

– Оно што данас чујем, и ма колико ми прија као министру одбране, „да није било војске…“ и да „ако се војска повуче, њима тамо нема живота“, зна се какво је ангажовање Војске и у којим ситуацијама – нагласио је министар Гашић.

Председник општине Крупањ Раде Грујић, је том приликом истакао да се данас разговарало о томе да се процес издавања решења убрза, иако постоје реални проблеми, најчешће имовинско-правне природе.

– Ми ћемо се свим снагама трудити да ово надокнадимо и испоштујемо рок, али нам је неопходно да добијемо појачање у дипломираним правницима – указао је Грујућ додајући да пет правника који су ангажовани не могу да постигну тај обим посла, иако непрестано раде на случајевима.

Министар Гашић и генерал Диковић обишли су данас и локацију која се налази на општинском земљишту на којој је предвиђено да се на 18 плацева изграде нови објекти.
Email