Вести
29.06.2011

Делегација ВС на састанку Америчко-јадранске повеље


Састанак начелника генералштабова Америчко-јадранске повеље, на којем учествује делегација Војске Србије предвођена замеником начелника Генералштаба генерал-мајором Миланом Бјелицом, завршава се данас у Гармишпартенкирхену.

Tеме овогодишњег састанка посвећене су регионалним вежбама и обуци, као и питањима контроле ваздушног простора. Учесници састанка представили су националне капацитете које је могуће заједнички користити, а пре свега оне који су намењени обуци.

Генерал Бјелица информисао је учеснике састанка о току реформи у Војсци Србије, указујући да је овај процес у великој мери заокружен.

Том приликом, он је подсетио да је завршена професионализација Војске, имплементиран нови концепт обуке и планирања, формиран подофицирски кор и Универзитет одбране, реформисано војно школство и војно здравство, као и да се уводи верска служба и да су јасно декларисане аспирације за већим ангажовањем у мултинационалним операцијама УН и ЕУ.

Подржавајући концепт регионалних капацитета за обуку, генерал Бјелица указао је на капацитете Центра за усавршавање кадрова АБХО и базе „Југ“.

-  Србија подржава регионалне иницијативе и пројекте као инструменат јачања поверења, сарадње и заједничке безбедности. У прилог томе говори и чињеница да су припадници МО и ВС учествовали на свим вежбама које су на овом састанку биле поменуте (Medceur, Cooperative Longbow, Combined Endeavor, SEESIM). Овакав тренд биће настављен и убудуће у циљу изградње интероперабилности за заједничко ангажовање у међународном окружењу, подвукао је генерал Бјелица.

Пуковник Бандић, командант 204. ваздухопловне бригаде, представио је капацитете српског ваздухопловства за регионалну сарадњу наглашавајући, поред осталог, и могућност коришћења Института за ваздухопловну медицину - за селекцију, тренажу и обуку пилота; капацитета Ваздухопловног завода „Мома Станојловић“ - за ремонт ваздухоплова, а пре свега хеликоптера, и нови производ спрске ваздухопловне индустрије - авион за почетну обуку пилота „Ласта“.

Истичући подршку јачању капацитета трагања и спашавања на регионалном нивоу, предложено је успостављање једноставније процедуре за најаву и пријаву пограничних и прекограничних летова у функцији заједничке помоћи цивилном становништву у случају елементарних непогода и при медицинском збрињавању повређених.

У поподневним часовима генерал Бјелица имао је билатералне сусрете са замеником команданта EUCOM генералом Гарднером, замеником начелника Ј-5 EUCOM вицеадмиралом Монтгомеријем, као и са начелницима генералштабова Словеније и Албаније.

Email