Вести | Цивилно-војна сарадња
23.07.2012

„Војни лекар на селу“ у Босилеграду и Црној Трави


„Војни лекар на селу“ у Босилеграду и Црној ТравиЛекари и медицински техничари из вода за здравствену заштиту Четврте бригаде Копнене војске су, у склопу акције „Војни лекар на селу“, посетили село Бресница, у општини Босилеград, и село Кална, у општини Црна Трава. Тим четврте бригаде овог пута су чинили потпуковник Горан Станковић, мајор Зоран Стоичков, лекар капетан Ивица Арсић, ветеринар капетан Слађан Трајковић, медицински техничар десетар Саша Јовановић и возачи Драган Ђорђевић и десетар Горан Тасић.

Председник општине Црна Трава Славољуб Благојевић поздравио је акцију нагласивши да је она од великог значаја за народ црнотравског краја, што се најбоље видело у селу Бресница где је војну медицинску екипу дочекао председник месне заједнице Винко Димитров. Мештанима тог планинског села посета војних лекара много значи, јер је до најближе амбуланте потребно пешачити и више од два сата.

“У селима босилеградске и црнотравске општине прегледали смо око четрдесетак, углавном старијих људи - напомиње војни лекар капетан Ивица Арсић - а најчешћи проблеми на које се прегледани мештани жале су респираторне инфекције, повишен крвни притисак и коштано-зглобна обољења“. 

„Војни лекар на селу“ у Босилеграду и Црној Трави

Ветеринар је прегледао стоку у домаћинствима, која мештанима представља највеће богаство, саветовавши домаћине у вези са негом, исхраном и превенцијом заразних болести код животиња.

Припадници Четврте бригаде, први су пре шест година, покренули акцију пружања медицинске помоћи мештанима забачених села у планинским беспућима Копнене зоне безбедности, а не траба заборавити обезбеђивали воду за грађане у сушном периоду, гасили пожаре, поправљали путеве, чистили снег...

Email