Вести | Цивилно-војна сарадња
17.09.2015

Отворени дан у Смедеревској Паланци


Централнa логистичкa базa данас је први пут за све грађане отворила капије своје касарне „Генерал Живко Павловић” у Смедеревској Паланци. Акцији „Отвореног дана“ 203. складишта мешовитог Другог складишног батаљона одазвали су се многи суграђани, међу којима су најбројнији били малишани из околних предшколских установа и основних школа са територије општина Смедеревскa Паланкa, Великa Планa и Младеновца.Током дана, кроз једночасовно предавање, посетиоци су могли да се упознају са животним и војничким путем генерала Живка Павловића, официра српске војске рођеног у месту Башин поред Смедеревске Паланке, а чије име касарна у том граду и носи. Они су такође имали прилику да на предавању „Ескадрила МФ 99 С у Смедеревској Паланци“ чују детаље о фомирању прве ваздухопловне ескадриле на овим просторима.

Командант Другог складишног батаљона потпуковник Дејан Бачевић нагласио је да је реч о првом „Отвореном дану“ који Централна логистичка база организује, најавивши да се већ на пролеће планира иста манифестација у некој од касарни које се налазе у њиховој надлежности. Он је истакао да је локална самоуправа пружила велику подршку у организацији данашње акције.Сви заинтересовани припадници 203. складишта, као и присутни суграђани могли су у кругу касарне добровољно да дају крв и уколико желе, потпишу донорске картице.

– Велика посећеност првом „Отвореном дану“ у Смедеревској Паланци доказ је колико људи у овом крају поштују и воле војску. О томе говоре и литерарни и ликовни конкурси на тему „Војска“, организовани у школама Смедеревске Паланке, Велике Плане, Раче и Младеновца, на које су послати многобројни радови, од којих су данас најбољи награђени, каже командир складишта мајор Марко Катанић. Он је захвалио Војномедицинској академији, чији су стручњаци одржали предавање о важности добровољног давања крви и донирања органа, као и Војној установи „Дедиње“, која се представила покретном радионицом и својим асортиманом производа.Највећу пажњу присутних привукла је методско-показна вежба „Гашење пожара“ и приказ наоружања и војне опреме Војске Србије.

„Отворени дан“ употпунио је наступ естрадног састава Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“, који се данас својим богатим музичким програмом први пут представио публици у Смедеревској Паланци. 

Email