Вести
18.02.2010

Свечани почетак обуке јединица Копнене војске декларисаних за учешће у мултинационалним операцијама ван граница Републике Србије


Данас је у зајечарској касарни „Никола Пашић“ одржана свечаност поводом почетка обуке јединица Копнене војске, декларисаних за учешће у мултинационалним операцијама ван граница Републике Србије.

Свечаности су присуствовали командант Копнене војске генерал потпуковник Љубиша Диковић, команданти бригада и батаљона и органи команде Копнене војске и Треће бригаде Копнене војске и командант 5. Центра за обуку у Зајечару.

Обраћајући се официрима, подофицирима и војницима моторизоване пешадијске чете из Треће бригаде Копнене војске, вода војне полиције из 3. батаљона војне полиције и вода АБХО из 246.батаљона АБХО, генерал-потпуковник Љубиша Диковић је истакао:

„Не сумњам у вашу опредељеност и спремност да успешно савладате обуку. Негујте праве професионалне и војничке односе, који ће вам помоћи да превазиђете све проблеме. Једног дана са поносом ћете рећи да сте били у строју оних који су били први спремни и способни да представљају модерну Србију пред очима света у другој мисији Војске Србије.“

Обука ће се спровести кроз фазе индивидуалне и колективне обуке и припреме за евалуацију и оцену обучености. Фаза индивидуалне обуке трајаће до 15. јуна, а тежиште ће бити на стројевој и физичкој обуци, руковању наоружањем, НХБ заштити, првој помоћи, оријентацији и навигацији, познавању мина и минско-експлозивних средстава, енглеском језику, употреби средстава комуникације и персоналних рачунара, стандардних оперативних процедура у комуникацији и основама међународног хуманитарног права. Та фаза обуке биће завршена учешћем на тактичкој вежби од 1. до 15. јуна 2010. године.

Од средине јуна до почетка октобра трајаће интензивни курсеви енглеског језикa. Колективна обука ће почети у месецу октобру и трајаће до краја године. Кроз колективну обуку вршиће се припрема за заштиту снага, што посебно значи заштиту од мина и неексплодираних убојних средстава, различите оперативне технике, као што су успостављање пунктова, патролирање, праћење и заштита транспорта, ескортна пратња, прикупљање информација, преговори и посредовање, истрага и комуникација, задржавање, притварање и хапшење, сарадња са међународним владиним и невладиним организацијама и подршка испоруци хуманитарне помоћи.

На крају свечаности јединице које учествују у обуци извеле су свечани дефиле.

Email