Вести
03.09.2010

Ракетне јединице ПВО на гађању у Бугарској


Припадници 250. ракетне бригаде ПВО, као и један број старешина Команде Ваздухопловства и противваздухопловне одбране (ВиПВО), данас путују у Бугарску где ће први пут после 21. године увежбавати бојево гађање ракетама циљева у ваздушном простору. Наравно, припадници ПВО су током рата 1999. године стекли у свету јединствено искуство у ратним дејствима, али прилике за мирнодопско увежбавање није било још од времена СФРЈ када су таква гађања извођена на полигону код Пуле или у тадашњем СССР-у. Пошто у Србији не постоји адекватан полигон односно ненасељен простор на коме би се безбедно могле лансирати ракете, гађање ће бити изведено извести на полигону Шабла на обали Црног мора, северно од Варне.

– За овај задатак одређене су борбене смене, односно послуге, Другог ракетног дивизиона из Јакова код Београда који ће гађати ракетама система „нева”, и 230. самоходног ракетног дивизиона из Ниша који ће гађати ракетама система „куб” – каже бригадни генерал Јовица Драганић, начелник Штаба ВиПВО.

Ракете су већ транспортоване камионима у Бугарску у обезбеђеним конвојима, данас војним авионом АН-26 креће прва, а 5. септембра друга група учесника ове вежбе. У Бугарску је превезено пет ракета система „нева” и четири ракете система „куб”. У плану је осам гађања, с тим што ће се једно обавити у серији од две ракете „нева”. Гађање ће се обавити 10. септембра са бугарских лансера који су идентични онима којима располаже Војска Србије.

– За овај задатак припремамо се од почетка године, спроведена су бројна увежбавања и контролно-тренажна гађања, реч је о специфичној обуци где послуге обављају све радње осим лансирања ракете које се електронски симулира. У тим вежбама учествовали су и пилоти наших авиона који су висином, брзином и профилом лета симулирали ситуацију каква ће бити и на гађању у Бугарској. Тамо ће мете, са радарским одразом који одговара оном авионском, бити испаљиване са авиона СУ-25. Лансирање ракета ће се обављати са таквим прорачуном да до сусрета са циљем-метом дође на даљини од 14 и висини пет до седам километара – објашњава Драганић.

Он истиче да ће овај задатак бити прилика и за увежбавање командних структура. Послуге ракетних система ће гађати по наређењу својих старешина из команде бригаде и Команде ВиПВО, који ће на полигону организовати гађање заједно са бугарским колегама. У Бугарској ће бити и стручњаци Војнотехничког института који ће, на основу тока и резултата гађања, процењивати шта треба предузети да би ова прилично стара техника и даље била ефикасна у употреби.

– Имаћемо вишеструке користи од овог гађања. Планирање је спроведено по НАТО процедури, били смо у прилици да потврдимо своју интероперабилност. Само гађање, које траје неколико секунди, представљаће проверу онога што се увежбава месецима и годинама. Стечено искуство биће од изузетног значаја за ПВО – каже генерал Драганић, истичући да би било добро да се оваква гађања организују што је могуће чешће.

На полигону Шабла бугарска војска обавиће ракетна гађања циљева у ваздуху системима „Нева”, „Куб” и „Волхов”, као и из авиона „Миг 29”. Управо због дејства авијације, овом догађају ће присуствовати и пилоти „Мигова 29” Војске Србије који ће пратити припреме и спровођење гађања, што је такође значајно искуство. Као и припадници 250. ракетне бригаде ПВО, и они у Србији немају полигон на коме би ракетама испаљеним са авиона могли гађати мету у ваздуху. Такво гађање последњи пут је спроведено изнад мора на полигону у Црној Гори, а жеља Команде ВиПВО је и да пилоти ускоро обаве гађања на неком полигону у иностранству.

 
Email