Вести
20.09.2010

Помен грчким и српским ратницима у Пироту


Амбасадор Републике Грчке у Србији Димостенис Стоидис присуствовао је данас на грчком и српском војном гробљу у Пироту традиционалном помену војницима двеју армија, погинулим у Првом светском рату. Поред амбасадора Грчке, венац на споменике палим ратницима положила је делегација Министарства одбране и Војске Србије, на челу са бригадним генералом Видојем Живковићем, замеником команданта Копнене војске.

Сенима погинулих грчких и српских војника поклонили су се и војни изасланици Грчке, Италије и Немачке, представници Министарства за рад и социјалну политику, Пиротског округа, Општине Пирот, Града Ниша, Удружења грчких потомака из Ниша "Грчка светлост", као и представници борачких удружења и организација које негују традиције ослободилачких ратова.

- Овај догађај је још једна потврда да историја повезује наша два народа. Нико не треба да заборави прошлост, јер су народи који заборављају своју историју осуђени на пропаст - рекао је овом приликом амбасадор Димостенис Стоидис. - Ми смо заједничком борбом бранили идеал слободе. Од срца смо захвални српским властима и локалној самоуправи у Пироту што одржавају Грчко војно гробље у овом граду. Ово је прилика и да поручимо Србији и њеном народу да Грчка подржава њихов европски пут и развијање добрих односа са другим државама у региону.

Пироћанац Бранислав Митић је бициклом кренуо пут Кајмакчалана, о чему је данас обавестио и грчког амбасадора. - До овог историјског места биће ми потребно пет дана вожње - рекао је Митић.- Можда бих стигао и брже, али су ми грчка удружења ветерана припремила дочек у сваком селу у овој земљи, јер намеравам да посетим све важније споменике. Митић је најавио да ће следеће године бициклом од Пирота путовати до Солуна и Крфа. 

Email