Вести
23.08.2009

Oбележена 95. годишњица Церске битке


У име Владе Републике Србије, министар одбране Драган Шутановац положио је данас ловоров венац на спомен-костурницу комплекса «Церска битка» у Текеришу, на централној државној церемонији обележавања 95. годишњице те војне операције.

Свечаности на Церу присуствовали су државни и војни званичници, дипломатски представници земаља учесница Церске битке, али и савезника Краљевине Србије у Првом светском рату.

– Окупили смо се да одамо почаст борцима Церске битке и свима онима који су извојевали прву победу савезника у Првом светском рату. Иако изморен Балканским ратовима, српски народ смогао је снаге, организовао се и мобилисао, те супротставио војсци Аустроугарске. Српска војска је под командом великих војсковођа извојевала победу и за осам дана отерала окупатора из наше земље. На тај начин се Друга српска армија, заједно са осталим армијама, уписала у историју ратовања широм света. Наше историјско сећање на тај догађај у први план ставља победу српских војсковођа, војника, њихову храброст и одлучност, али остаје питање да ли је било довољно мудрости и да ли је неко заиста мислио да нападом на Србију може решити проблеме које су тада наша земља и Аустроугарска имале. Нажалост, исто питање постављало се и после Првог светског рата. Били смо сведоци великих разарања у историји човечанства, зато што није било довољно мудрости да се схвати да рат није добар излаз из проблема – рекао је министар Шутановац, обраћајући се у Текеришу грађанима Србије, потомцима ратника Церске битке, представницима савезника наше земље у Првом светском рату, тадашњим непријатељима, а садашњим пријатељима Србије, и присутним војним изасланицима.

Министар одбране нагласио је, том приликом, да Република Србија своје интересе жели да штити мирним и дипломатским путем.

– Окренути смо миру, желимо да никада више не дође до рата и да грађани Србије имају миран и просперитетан живот. Србија жели да буде демократски развијена земља, просперитетна чланица Европске уније, која дели европске вредности. Наша влада у томе улаже максималне напоре јер настоји да Србија буде члан тог друштва, да развија добе односе са суседима и земљама региона, али и Европе и ван њених граница – истакао је Шутановац, обраћајући се амбасадорима и представницима Аустрије, Чешке, Словачке, Белике Британије, Русије и Француске и додао да су савремени изазови, ризици и претње безбедности Србије по правилу међународни и да се не могу решавати уколико не гајимо добросуседске односе, као и добре односе са свим државама региона.

– Имамо обавезу да и своје потомке учимо историји, да им причамо о српским херојима који су дали живот за отаџбину, не само да се не би заборавили, већ да се та историја више никада не би поновила – рекао је министар одбране.

Генерал-потпуковник Младен Ћирковић, заменик начелника Генералштаба наше војске, положио је венац на спомен-обележје церским јунацима у име Министарства одбране и Војске Србије. Венце су положили и представници локалне самоуправе и дипломатских представништава у Србији.

Министар одбране Драган Шутановац, потомак погинулог ратника Церске битке, у спомен-књигу Музеја «Церска битка», записао је – Јединицама Српске војске, учесницима славне Церске битке 1914. године, са искреном захвалношћу и дивљењем за њихов херојски подвиг и жртву дату за одбрану слободе и независност отаџбине. Нека им је вечна слава и хвала! Живела Србија!

Овогодишњи скуп у Текеришу организовали су Министарство рада и социјалне политике, Министарство одбране Владе Републике Србије и град Лозница.

Спомен-костурница у Текеришу подигнута је 1928. године на месту где су се од 15. до 19. августа 1914. водиле борбе које су одлучиле исход Церске битке. Саграђена је за време владавине краља Александра Првог. Има облик природне стене, димензија 8,6 х 7,6 метара, а висока је десет метара. У темеље костурнице положени су посмртни остаци више од десет хиљада погинулих српских ратника. На њеном прочељу стоји записано – „Ваша дела су бесмртна“.

Церска битка, која се одиграла на широком простору Цера од 16. до 20. августа 1914. године, представља једну од најзначајнијих и највећих победа Српске војске у Првом светском рату. Истовремено је и прва савезничка победа. Позната је и као „Јадарска битка“ јер су се главне операције одвијале у сливу реке Јадар. Претходиле су јој борбе предстражних одреда на Дрини и Сави, који су четири дана, од 12. до 15. августа, храбро одолевали надирању знатно бројнијих и јачих аустроугарских трупа. Српским снагама командовао је генерал Степа Степановића.

Операција на Церу окончана је гоњењем непријатеља до Дрине и завршним борбама код Шапца, од 21. до 24. августа 1914. године. Србија је у борбама изгубила више од 16.000 војника, док су Аустроугари имали око 25.000 погинулих. Због изузетних заслуга у руковођењу и командовању Церском битком, командант Друге српске армије Степа Степановић унапређен је у чин војводе. Битка представља блистав пример тактички добро осмишљене и остварене војне операције.
Email