Вести
08.10.2012

Обележен Дан 3. бригаде Копнене војске


ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ

Обележен Дан 3. бригаде Копнене војскеУ Прокупљу је данас одржана централна свечаност поводом Дана 3. бригаде Копнене војске и прославе 100 година од мобилизације 2. пешадијског пука „Књаз Михаило“.

Свечаности су присуствовали начелник Генералштба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић, начелници Нишавског, Топличког, Моравског и Јабланичког округа, председници општина, представници Српске православне цркве, локалних самоуправа, МУП-а, друштвеног, привредног и култррног живота.

Поздрављајући, у име министра одбране и припадника Министарства одбране и Војске Србије, грађане и припаднике 3. бригаде, генерал Диковић је рекао да је у славној и богатој војничкој историји Србије било мало јединица као што је био 2. пешадијски пук који се одликовао храброшћу, јунаштвом и човекољубљем.

Обележен Дан 3. бригаде Копнене војске„Данас када тражимо путеве просперитета један од највећих ослонаца је наша традиција и историја. Брисањем традиције, језика и културне баштине, бришемо себе, а заједно са њима сигурно ћемо лакше наћи пут до пријатеља и живети достојно онако како то грађани Србије заслужују“, рекао је генерал Диковић. Он је припадницима 3. бригаде и грађанима Србије поручио „да ми данас стварамо војску по мери свих грађана Србије“ и од официра, подофицира и војника затражио да буду достојни чувари традиција наших славних јединица.

Командант Копнене војске генерал-мајор Милан Мојсиловић честитао је празник припадницима 3. бригаде и грађанима Топлице на јубилеју и нагласио да су припадници Бригаде ефикасно извршавали задатке у протеклом периоду и исказали професионални однос.

Обележен Дан 3. бригаде Копнене војскеКомандант 3. бригаде бригадни генерал Желимир Глишовић рекао је на свечаности да славне традиције Гвозденог пука на прави начин чува, баштини и наставља 3. бригада која прославља дан када је тај пук пре тачно једног века кренуо у ратове за ослобођење Србије.

У оквиру свечаности изведен је дефиле јединице Треће бригаде Копненне војске, а грађане је посебно одушевио ешелон који је наступио у репликама униформи српске војске из Првог светског рата.

Припадници Гарде извели су егзерцир, а за грађане је организован тактичко-технички збор на коме јe приказано најсавремније наоружање Војске Србије.

Email