Вести | Државно партнерство са Охајом
31.08.2012

Сусрет генерала Диковића и команданта НГ Охаја


Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Љубиша Диковић састао се данас са командантом Националне гарде Охаја генерал-мајором Дебром Aшенхeрст, која предводи делегацију у оквиру посете нашој земљи.

Сусрет генерала Диковића и команданта НГ ОхајаТом приликом разговарали су о досадашњој сарадњи Војске Србије и Националне гарде Охаја као и начинима њеног унапређењa у будућности.

Обострано је закључено да тежиште сарадње у наредном периоду треба задржати на већ успешно започетим пројектима, пре свега у области подофицирског кора, обуке и усавршавања и размене искустава у припреми појединаца и јединица за учешће у мултинационалним операцијама и евалуацији обучености јединица.

Национална гарда Охаја посебно је ангажована на развоју пројекта базе „Југ“ у којој ће се јединице обучавати за учешће у мултинационалним операцијама. Експертски тимови НГ Охаја и Војске Србије интензивно заједнички раде на овом пројекту. У току разговора генерала Диковића и Aшенхeрст потврђена је даља подршка развоју базе „Југ“.

Школовање и усавршавање ће и у наредном периоду остати један од приоритета не само сарадње са НГ Охаја већ и укупних билатералних одбрамбених односа Србије и САД.

Закључено је да се све присутнијим економским проблемима са којима се сусрећу све земље света најефикасније може супротставити рационалним и квалитетним планирањем и спровођењем заједничких активности. Када су оружане снаге у питању, то је пре свега заједничка обука на терену.

Генерали Диковић и Aшенхeрст разменили су искуства из ангажовања припадника оружаних снага у пружању помоћи цивилном становништву у случају елементарних непогода. Сарадњи у овој области биће посвећена посебна пажња.

Будући да НГ Охаја има развијен програм државног партнерства и са нашим суседима Мађарском, на иницијативу генерала Диковића у наредном периоду разговараће се и о трилатералној сарадњи НГ Охаја, оружаних снага Мађарске и Војске Србије у областима од заједничког интереса.

Генерал Диковић захвалио је на подршци у реализацији пројекта Хуманитарна асистенција, у оквиру којег је заједничким радом припадника Војске Србије и НГ Охаја ове године реновирана ОШ „Светозар Марковић“ у Краљеву.

У току боравка у Србији, америчка делегација присуствоваће предстојећем аеромитингу „Батајница 2012“ као и свечаном отварању реновиране Основне школе „Светозар Марковић“.

Email