Вести
29.09.2009

АКЦИЈА „ОТВОРЕНИ ДАН“ У БЕОГРАДУ


Трећи пут заредом Гарда је данас отворила капије своје касарне грађанству. Позиву за акцију одазвао се велики број основних и средњих школа.

Циљ који су себи поставили гардисти у акцији „Отворени дан“ био је да се грађани, посебно они млади, упознају са историјатом и радом те јединице – иначе, у јавности познате најчешће кроз активности почасног батаљона или по почасној паљби уочи државних празника.

Домаћин је припремио богат програм. Све је започело разгледањем Спомен собе у Војничком клубу у којој сабље, оружје, фотографије и документа из разних периода говоре о историјату јединице.

Почасни одред Гарде, са оркестром, демонстрирао је како изгледа давање почасти, овога пута не иностраним државницима, већ школарцима – они су ходали по црвеном тепиху, предат им је рапорт и пратили су их звуци марша. Приказан је и рад послуга почасне артиљеријске паљбе коју изводе припадници те јединице.

Посетиоци су могли да виде изложена возила која се користе за превоз страних делегација и челних личности Министарства одбране, односно Републике Србије. Војна полиција представила се вежбом која је део сегмента обуке за мултинационалне операције.

Такође, изложене су униформе које су се користиле и које се данас користе у Гарди Приказан је и део физичке обуке са ацентом на борилачким вештинама и класична физичка припрема и обука припадника Гарде.  

 
Email