Вести
28.09.2011

Обележен Дан АБХ службе


Припадници Центра за усавршавање кадрова АБХО и 246. батаљона АБХО данас су у крушевачкој касарни „Цар Лазар“ свечано обележили Дан атомско-биолошко-хемијске службе – 28. септембар.

Свечаности су присуствовали командант Копнене војске генерал-потпуковник Љубиша Диковић, представник Команде за обуку пуковник Драган Вељковић, градоначелник Крушевца, председник општине Варварин, команданти јединица у гарнизону Крушевац, представници привреде, Српске православне цркве, удружења војних пензионера и резервних војних старешина и борачких организација.

- Стројећи Војску Србије у складу са савременим изазовима безбедности и економским потенцијалима наше земље, формирали смо батаљон и центар АБХО који могу да одговоре безбедносним изазовима и прерасту у јачу снагу у случају потребе. Центар има све предуслове да постане лидер у АБХ струци у региону, док батаљон АБХО представља јединицу спремну и способну да изврши све задатке АБХО у миру и рату. Важно је да смо сачували материјалну базу обуке и високопрофесионални стручни кадар као највећу вредност АБХ службе данас, истакао је генерал Диковић честитајући празник припадницима АБХ службе.

На крају свог обраћања, генерал Диковић одао је признање припадницима АБХ службе, подсећајући да су они свој квалитет потврдили на многобројним задацима у процесу обуке и помоћи становништву у несрећама које су се нажалост дешавале.

Командант 246. батаљона АБХО пуковник Зоран Стојановић у свом говору је нагласио да АБХ служба има примарну потребу да настави са техничком модернизацијом својих састава ради достизања захтеваног нивоа оперативних и функционалних способности и спремности за извршавање задатака из све три мисије Војске Србије.

На крају свечаности додељена су признања најбољим појединцима и колективима. Генерал Диковић је одао посебно признање пуковнику Зорану Стојановићу, који крајем године одлази у пензију, за рад у служби АБХ и унапређење оперативних способности Војске Србије, док је потпоручници Вањи Мрђи честитао на савршено изведеним стројевим радњама.

У оквиру обележавања Дана службе, организован је приказ технике и средстава АБХ јединица на коме су гости могли да се упознају са новонабављеним и савременим средствима АБХ службе.

Email