Вести
18.06.2009

НАЧЕЛНИК ГЕНЕРАЛШТАБА ОРУЖАНИХ СНАГА КРАЉЕВИНЕ ШПАНИЈЕ У ПОСЕТИ СРБИЈИ


Начелник Генералштаба Оружаних снага Краљевине Шпаније Хозе Хулио Родригез Фернандез налази се у дводневној званичној посети Републици Србији и Војсци Србије. У Генералштабу Војске Србије данас су одржани званични разговори генерала Фернандеза са начелником Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковником Милојем Милетићем, на којима је разматрана политичко-безбедносна ситуација у региону.

Генерал Фернандез је поновио принципијелни став Краљевине Шпаније по питању решавања статуса Косова и Метохије, потврђујући то недавном одлуком шпанске Владе о повлачењу припадника Оружаних снага те државе из састава КФОР-а.

Када је реч о унапређењу билатералне војне сарадње, посебно је значајно потписивање споразума између Владе Републике Србије и Владе Краљевине Шпаније о сарадњи у области одбране, што представља правни оквир за даљу операционализацију сарадње. Констатовано је да постоје бројне области у оквиру билатералне војне сарадње од обостраног интереса. У том смислу договорено је да се већ на јесен ове године састану експертски тимови који ће дефинисати конкретне активности за наредну годину. Заједнички став две делегације је да области за даљу сарадњу буду обука, школовање и усавршавање и размене искустава.

Генерал Фернандез данас ће посетити Специјалну бригаду као и 250. ракетну бригаду ПВО. Сарадња специјалних јединица такође се види као једна од могућих области даље сарадње.

Email