Вести
21.10.2010

Српски мировњаци отпутовали на Кипар


Заменик начелника Генералштаба ВС генерал-потпуковник Младен Ћирковић данас је заједно са начелником Центра за мировне операције пуковником Јелесијем Радивојевићем испратио са аеродрома Батајница припаднике Министарства одбране и Војске Србије који одлазе у мировну мисију (UNFICYP) на Кипар.


Генерал Ћирковић пожелео је нашем контигенту безбедан пут и нагласио значај мировних мисија за систем одбране, војску и државу:- Војска Србије на овај начин доприноси очувању глобалне безбедности и стабилности. Ово опредељење схватамо веома озбиљно и значајно повећавамо наше учешће у мултинационалним снагама безбедности широм света и самим тим доказујемо обученост и професионализам наших оружаних снага. Ово је прилика и за вас, да се стручно и професионално докажете и достојанствено представите своју земљу. Данас смо поносни на све вас, као и чињеницу, да на овај пут идете нашим транспортним авионом што је, такође, од значаја за наше Ваздухопловство и противваздухопловну одбрану.

Начелник Центра за мировне операције, пуковник Јелесије Радивојевић подсетио је овом приликом и на велику традицију ангажовања у мировним операцијама наше државе која се овом приликом наставља:

- Поред мисија у Чаду, Обали Слоноваче, Либерији и Конгу, кипарска мисија представља наставак ангажовања наших најбољих припадника. Убеђен сам да ће својом мотивацијом, психофизичком спремом одговорно и професионално извршавати поверене задатке. Ова мисија прва је после скоро четири деценије у коју наша војска одлази својим транспортним авионом, носи своју опрему и лако наоружање. Такође, данас Војска Србије први пут шаље једног професионалног војника по уговору у мировну мисију - десетара који је у активној служби осам година. То на најбољи могући начин одсликава перспективу и атрактивност професионалног војног позива и представља изазов за садашње и будуће припаднике наше војске.

Учешће у мировној мисији Уједињених нација на Кипру Србија започиње са седморо припадника. Мировна мисија Уједињених нација на Кипру (UNFICYP) успостављена је Резолуцијом Савета безбезности број 186 4. марта 1964. године. Један део нашх мировњака обављаће штабне дужности у центру мултинационалне мисије, док ће други део патролирати дуж зоне раздвајања.

 

Email