Вести
05.02.2016

Сусрет генерала Диковића и Бридлава


Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић састао се данас у Београду с врховним командантом НАТО снага за Европу и Европске команде Оружаних снага САД генералом Филипом Бридлавом.Том приликом, генерал Диковић је истакао да су се кључне теме о којима су током данашњег сусрета разговарали односиле на безбедносна питања на овом простору, као и да су се сложили у закључку да је безбедносна ситуација стабилна, али да постоје одређени изазови који могу да такво стање преведу у неко друго нежељено стање.

– Било је речи и о нашој сарадњи, у којој Војска Србије, у оквиру Програма Партнерство за мир, из позиције уставно одређене неутралности, сарађује и са НАТО-ом и са свима другима у циљу стварања и подизања сопствених капацитета ради одговора на евентуалне кризе на било ком простору – нагласио је генерал Диковић посебно истичући сарадњу са снагама Кфора, које су и на посебној вези генерала Бридлава, као команданта Савезничких снага у Европи. Он је рекао да је та сарадња, коју је оценио као изванредну, резултирала и релаксацијом ваздушне зоне безбеднсти, истичући да је остао још један корак, а то је имплементација те одлуке.

Према речима начелника Генералштаба, разговарано је и о изазовима које са собом носе миграције, а заједнички закључак је да се само заједничким деловањем могу предупредити сви догађаји који могу угрозити безбедност.– Данас Војка Србије, заједно са снагама Кфора, представља најважнији фактор стабилности на овом простору и ми чинимо све да тако остане у будућем времену уз помоћ и сарадњу наших партнера – закључио је генерал Диковић на крају свог обраћања.

Како је истакао генерал Бридлав, од када се Република Србија прикључила Програму Партнерство за мир и Евроатланском савету 2006. године, НАТО и Србија су постепено, али константно, градили сарадњу и дијалог, како на политичком, тако и на војном плану.

– Обука и вежбе са НАТО-ом и са савезницима појединачно допринели су да припадници Војске Србије буду способни да ефикасно и сигурно раде са нама у мисијама УН и ЕУ у којима су ангажовани – нагласио је генерал Бридлав.

Говорећи о сарадњи, генерал Бридлав је посебно истакао је Центар атомско-биолошко-хемијске одбране Војске Србије добио статус партнерског центра за образовање и обуку 2013. године, чиме је отворио своје активности и за остале савезнике и партнере.– Током протекле године НАТО и Србија су се сагласили да продубе своју сарадњу потписивањем индивидуалног акционог плана партнерства, који је пружио нову прилику за јачање нашег дијалога, међусобног разумевања и сарадње – оценио је генерал Бридлав додајући да та сарадња користи и НАТО-у и Србији.

– Данас Србија игра веома важну улогу у изградњи и одржавању стабилности на Западном Балкану и у целој Европи и, заиста, срдачно поздрављамо важне кораке које сте предузели како би изградили односе са својим балканским суседима – поручио је генерал Бридлав додајући да НАТО у потпуности поштује војну неутралност Србије и радује се продубљивању већ јаких односа.

Генерал Бридлав је у наставку посете разговарао с председником Владе Републике Србије Александром Вучићем и државним секретаром у Министарству одбране Зораном Ђорђевићем.

Посета генерала Бридлава — ФОТО-ГАЛЕРИЈА

Email