Вести
23.03.2010

Делегација Министарства одбране и Војске Србије у Чаду


Државни секретар др Зоран Весић предводи делегацију Министарства одбране и Војске Србије, која од 21. до 23. марта борави у посети српском војносанитетском тиму у Чаду, ангажованом у оквиру норвешког контингента у мировној мисији Уједињених нација. У делегацији су и пуковник Жељко Петровић, помоћник команданта Здружене оперативне команде ГШ за операције и потпуковник Милан Ранковић из Управе за међународну војну сарадњу Сектора за политику одбране.

Заједно са делегацијом Србије у Чаду борави и делегација Министарства одбране Норвешке, коју предводи државни секретар Еспен Барт Еиде. Државни секретари Весић и Еиде искористили су прилику да размене мишљења у погледу заједничког ангажовања припадника мисије у будућности.

Према речима државног секретара Весића, мисија уједињених нација MINURCAT по свему судећи завршиће се у мају, тако да ће се и припадници Војске Србије највероватније вратити кући тада. Државни секретари Весић и Еиде сагласили су се у оцени да је заједничко ангажовање војних лекара Србије и Норвешке веома успешно и да води проширивању даље сарадње. Весић је истакао да ће Норвешка бити једна од главних земаља са којима ће Србија сарађивати када су у питању мисије УН.

Заједничка делегација Србије и Норвешке састала се и са генералом Силађи Мухамедом Канђијем, главнокомандујућим мисије MINURCAT. Генерал Канђи је похвалио ангажоввање норвешке пољске болнице, чијем су раду значајно допринели и српски војни лекари и техничари, као и штабни официри.

Да ангажовање норвешко-српских војних лекара није остало само у оквирима основног задатка, медицинског збрињавања припадника мисије УН у Чаду, сведочи и посета болници у Абешеу, током које су људи који је воде одали признање нашим лекарима и захвалили им на помоћи која је, како су истакли, више пута спасила живот оболелим локалним становницима.

Припадници војносанитетског тима Србије са радошћу су примили посету делегације из домовине, искористивши прилику да се из прве руке информишу о текућим догаћајима у земљи. Они су у част гостију, увече припремили и пригодан програм.

Посета државног секретара Весића наставља се данас, а планирано је да се у Нџамени, главном граду Чада, састане са представницима владе те афричке земље, а тема разговора је билатерална сарадња.  

Email