Вести | Цивилно-војна сарадња
13.02.2015

Сарадња Војногеографског института и Геолошког завода Србије


У Војногеографском институту данас је потписан Споразум о пословној и научној сарадњи те установе са Геолошким заводом Србије. 



Документ су потписали пуковник доц. др Стеван Радојчић, начелник Института, и проф. др  Драгоман Рабреновић, директор Завода.

Споразумом је договорена размена информација, знања и искустава, размена документације, публикација, реализација заједничких пројеката и задатака, заједничко учешће у изради геопросторних база података и карата, реализација геолошких радова за потребе Министарства одбране и друго.

– Ми нисмо до сада имали споразум овакве врсте, али је чињеница да смо имали веома дугу сарадњу, још из периода кад је Институт предводио генерал Стеван Бошковић. Он је чак 1934. године био председник  Геолошког комитета Краљевине Југославије. Један од резултата тадашње сарадње била је карта 1:100.000, која је рађена углавном за простор Србије. Сарађивали смо и посла Другог светског рата. Најпознатија је основна геолошка карта 1:100.000, за коју је Институт дао не само подлоге, него је и учествовао у картографском обликовању, штампи... Споразум који данас потписујемо јесте формална ствар, али се надам да ћемо и ми заједно оставити неки траг историји у нашим струкама – рекао је пуковник доц. др Радојчић.

Успешну будућу сарадњу пожелео је и проф. др Драгоман Рабреновић, истакавши да су те две установе морале и раније да буду увезане јер су им активности и делатности сличне.

Рабреновић је подсетио на историјат Геолошког завода Србије, који је основан 1930. године и од тада прошао кроз бројне трансформације. У новијој историји садашњи Геолошки завод Србије формиран је спајањем две велике геолошке куће – Геозавода и  Геолошког института.

Email