Вести
03.11.2008

ПОЧЕО РЕГИОНАЛНИ СЕМИНАР О ЦИВИЛНО-ВОЈНИМ ОДНОСИМА И ЦИВИЛНО-ВОЈНОЈ САРАДЊИ


Данас је у Центру за мировне операције почео петодневни Регионални семинар о цивилно-војним односима и цивилно-војној сарадњи. Семинар је организовало Одељење за цивилно војну сарадњу ГШ ВС у сарадњи са Министарством oдбране Канаде и Министарством одбране Краљевине Холандије.
Државни секретар др Зоран Јефтић изложио је слушаоцима историјат развоја CIMIC у домаћем систему одбране, почев од идеје до њеног остваривања у пракси. Он се осврнуо на његово организовање у Војсци, попуњавање одговарајућим профилом људи, њиховим обучавањем и даљим развијањем те структуре. Досадашње искуство, нагласио је он, добро је и до сада отворени центри успели су да обезбеде бољу атмосферу за рад Војске.
Начелник Одељења за цивилно-војну сарадњу пуковник Миленко Лаловић истакао је да модерне операције траже нови приступ, и зато су важни семинари на којима размењујући искуства учимо више о цивилно-војним односима и цивилно-војној сарадњи.
Присутнима се обратио и изасланик одбране Канаде пуковник Мишел Лего, који се осврнуо на сарадњу која је довела до организовања семинара.

Поред припадника МО и ВС, на семинару учествују и виши официри и цивилни службеници система одбране Албаније, Босне и Херцеговине, Македоније и Црне Горе. Семинару присуствују и представници Министарства спољних послова, Министарства унутрашњих послова, Међународног комитета Црвеног крста, Црвеног крста Србије, Високог комесаријата за избеглице УН и Центра за цивилно-војне односе.
На семинару полазници ће стећи знања примењива у планирању, припреми, реализацији и евалуацији операције цивилно-војне сарадње у којој се ангажује или коју подржава њихова држава, са освртом на шири контекст цивилно-војних односа на националном и међународном нивоу. Ово је трећи међународни семинар о цивилно-војној сарадњи који се одржава у Војсци Србије.

 

Email