Вести
26.06.2009

Завршено школовање 52. класе Школе националне одбране


Свечаност поводом завршетка школовања двадесет и осам полазника 52. класе генералштабног усавршавања Школе националне одбране, у којој је било 25 официра из Министарства одбране и Војске Србије, двојица из оружаних снага Босне и Херцеговине и један из Војске Црне Горе, одржана је данас у Дому Народне скупштине Републике Србије.

Скупу су присуствовали председник Републике Србије Борис Тадић, председник Народне скупштине Славица Ђукић Дејановић, министар одбране Драган Шутановац, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, представници министарстава српске владе, верских заједница у Србији, Универзитета у Београду, организацијских целина Министарства одбране и Генералштаба Војске, представници оружаних снага БиХ, престолонаследник Александар Карађорђевић, изасланици одбране акредитовани у нашој земљи, као и породице старешина које су завршиле највише војно усавршавање.
Председник Тадић уручио је официрске сабље старешинама које су успешно окончале једногодишње школовање за најодговорније дужности у систему одбране. Дипломе је официрима 52. генерације Школе националне одбране уручио министар Шутановац.

Том приликом, председник Борис Тадић рекао је да без добро опремљене војске и обученог кадра нема ни будућности Србије. Генералштабним официрима је поручио да увек буду спремни да бране Србију и њен интегритет, јер је то њихова војничка обавеза.

У име полазника 52. генерације генералштабног усавршавања пуковник Младен Бошковић истакао је да су на школовању стекли нова знања и оспособили се да руководе снагама у савременим операцијама, у свим врстама мисија Војске, и у земљи и у иностранству.

– Можете бити уверени да је систем одбране добио нови квалитет, официре способне да наставе развој и осавремењавање трансфомисане Војске Србије и система одбране у целини. Поштујући славну традицију српских официра, уважавајући захтеве наше државе која дели европске вредности и залаже се за поштовање европских стандарда у савременим регионалним и глобалним оквирима, поносни смо што служимо остваривању државних циљева. Уверавамо вас да ћемо на предстојећим дужностима, свесни значаја и одговорности, учинити све да одговоримо свим претњама безбедности Републике Србије – нагласио је пуковник Бошковић.

Током војностручног школовања, официри су изучавали војну стратегију, глобалну, регионалну и националну безбедност, оператику и командовање и руковођење. Написали су више семинарских радова и одбранили завршни стручни рад. Предавали су им професори Војне академије, али и српски министар одбране, чланови Владе Републике Србије, начелник Генералштаба наше војске, те бројни амбасадори у Београду, начелник Генералштаба Кине, министар одбране Босне и Херцеговине, представници центра „Џорџ Маршал“,Ратног колеџа САД и професори београдских факултета.

Поред кабинетске наставе, за полазнике 52. класе организована су различита студијска путовања у земљи и иностранству, као и командантска путовања по Србији. Обишли су већину комади јединица и установа Војске, институције републичке и локалне власти, историјске споменике и споменике културе. Имали су прилику да размене и искуства са официрима сличног нивоа усавршавања из Народне Републике Кине и САД. У иностранству су боравили у Краљевини Белгији, Сектору за јавну дипломатију Натоа у Бриселу, Команди Натоа за операције у Монсу. Такође су посетили комплекс на коме се одиграла чувена битка код Ватерлоа.
 

Email