Вести
16.11.2012

Дан Центра за обуку Копнене војске


ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ

Дан Центра за обуку Копнене војскеУ касарни „Генерал Павле Јуришић Штурм“ у Пожаревцу данас је обележен Дан Центра за обуку Копнене Војске – 16. новембар.

Свечаности су присуствовали начелник штаба Команде за обуку бригадни генерал Млађан Нишевић са сарадницима, командант Центра за обуку КоВ пуковник Душко Шљиванчанин, команданти јединица Команде за обуку, затим представници Министарства одбране и Војске Србије, града Пожаревца, представници општина Браничевског округа, пријатељи и гости.

Генерал Нишевић поздравио је окупљене у име команданта Команде за обуку бригадног генерала Душана Стојановића и, честитајући данашњи празник, пожелео  да Центар у наредној години подигне функционалне и оперативне способности на виши ниво са циљем постизања бољих резултата у односу на претходну годину.  

пуковник Душко ШљиванчанинОсврћући се на историјске догађаје, пуковник Шљиванчанин је истакао да је мало народа и војски који су после великих страдања смогли снаге, храбрости и вољу да васкрсну из пепела као што су васкрсли српска држава и српски народ.

-  Припала нам  је војничка част да дан јединице прослављамо у знак сећања на славом овенчану Колубарску битку, битку у којој су српске војводе, официри и подофицири, наредници и каплари, исказали и показали своје војничке врлине и вештине ратовања, рекао је пуковник Шљиванчанин.

Он је сумирао резултате постигнуте у текућој години истакавши стотине изведених гађања из пешадијског наоружања, наоружања рода оклопних јединица и артиљерије, обуку свих категорија лица, бојна гађања и обуке на реци, учешће инжињерије на уклањању убојних средстава на полигону „Пасуљанске ливаде“ и друго.

Дан Центра за обуку Копнене војске- Као командант јединице посебно сам поносан на ангажовање припадника Центра у време ванредне ситуације у Републици Србији у фебруару и марту ове године, на чему су нам одали признање државни и војни врх, истакао је командант и додао да је циљ Центра да буде елитна јединица Команде за обуку и чврст ослонац Војске Србије у обучавању и оспособљавању.

- Очекујем пуну сарадњу на изграђивању оперативних способности Браничевске бригаде и сарадњу на добробит наше војске, народа и наше отаџбине, рекао је пуковник Шљиванчанин.

На свечаности су припадницима јединице, који су у протеклом периоду дали највећи допринос оперативним способностима Центра, додељење стимулативне мере.

Email