Вести
02.04.2009

Влада усвојила Стратегију националне безбедности и Стратегију одбране


Влада Србије усвојила је на данашњој седници Стратегију националне безбедности и Стратегију одбране, стратешке документе које је Србија добила први пут у својој историји, рекао је министар одбране Драган Шутановац на конференцији за новинаре после седнице Владе.

Стратегија националне безбедности Републике Србије је највиши и најзначајинији стратегијски документ у области националне безбедности који, између осталог, дефинише основе безбедносног организовања на највишем државном нивоу.

Стратегија националне безбедности представља опште програмско становиште државе у области безбедности, чијом реализацијом се штите национални интереси од ризика и претњи.

Стратегија одбране је највиши стратешки документ у области одбране у коме се дефинишу ставови о безбедности у окружењу, одбрамбеним интересима, мисијама Војске Србије, структури, функционисању и развоју систему одбране. Њоме се разрађује Стратегија националне безбедности, у делу који се односи на област одбране.

Министар Шутановац је на конференцији за новинаре подсетио да је Влада Србије недавно усвојила Стратегијски преглед одбране, полазни документ средњерочног планирања који је намењен за ефикасно управља ресурсима одбране. Он је истакао да су закони о војној, радној и материјалној обавези и о цивилној служби недавно упућени у парламент и додао да је завршена јавна расправа о нацрту закона о употреби војске и других снага одбране у мултинационалним операцијама ван граница Србије и тај закон је у Влади Србије.

Шутановац је рекао да се завршавају и нацрти закона о војним службама безбедности - о Војнобезбедносној агенцији и Војнообавештајној агенцији, као и закон о производњи и промету наоружања и војне опреме.

Због мера штедње у Министарству одбране план опремања биће редигован, нагласио је Шутановац, али тиме се неће довести у питање безбедност на југу Србије. Број професионалних припадника Војске Србије у Копненој зони безбедности неће се смањивати, као ни плате. У складу са могућностима наставиће се процес професионализације Војске, рекао је министар одбране.

На конференцији за новинаре Шутановац је изјавио да Влада Србије на данашњој седници није разматрала нове мере штедње којима би се буџетски дефицит смањио за 100 милијарди динара, тако да план који је већ представљен и даље је на снази. Влада је разматрала Извештај министра за државну управу и локалну самоуправу Милана Марковића о рационализацији државне управе и смањењу броја чиновника у локалним самоуправама и у вези с тим Шутановац је рекао да постоје градови у Србији који имају вишак чиновника, наводећи пример Лесковца.

На крају конференције за новинаре министар Шутановац је нагласио опредељење Владе да ће се уштеде спроводити свуда где је то могуће.  

Email