Вести
09.06.2009

Конференција за медије поводом Треће конференције начелника генералштабова балканских земаља


После завршетка Треће конференције начелника генералштабова балканских земаља, председавајући, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, истакао је да је данашњи скуп резултат искључиво иницијативе људи који су у њему учествовали. Чињеница да се ради о трећој по реду конференцији, према његовом мишљењу, сведочи о континуитету и оправданости те иницијативе. Генерал Милетић је рекао да је циљ конференције био јачање регионалне сарадње и поверења ради пружања адекватног одговора на савремене изазове, ризике и претње безбедности.

Према речима домаћина конференције разговарало се о неколико важних тема регионалног карактера као што је питање обуке, вежби и школовања, изградња регионалних центара за обуку како би се рационализовали трошкови, али и област асиметричних претњи и изазови безбедности у региону. Милетић је додао да је договорено да се обавља заједничка годишња процена асиметричних претњи која ће подразумевати низ заједничких активности војски балканских земаља.
Начелник Генералштаба ВС додао је да је на форуму усаглашена листа заједничких активности које ће се спроводити између две конференције. Генерал Милетић је рекао да се на састанку дискутовало и о проблему вишкова убојних средстава који је својствен готово свим земљама региона, те да су неке учеснице конференције, а посебно Турска понудиле помоћ у решавању тог питања.

Одговарајући на питање новинара о најизраженијим претњама безбедности, начелник Генералштаба албанске војске бригадни генерал Максим Малај назначио је да проблем представљају илегална имиграција и илегална трговина.

Начелник Генералштаба турске војске генерал Илкер Башбук означио је тероризам као основну претњу безбедности иако се ниједна од балканских земаља још није сусрела са тим проблемом. Он је рекао да је неопходно да се у том смислу развија сарадња међу војскама у региону. Генерал Башбук је рекао да размена обавештајних података о евентуалним терористичким дејствима представља први корак у том правцу.
Email