Вести
28.02.2011

Усвојене одлуке о учешћу припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама у 2011. години


Посланици републичког парламента усвојили су данас одлуке Владе Србије према којима ће припадници Војске Србије и полиције и ове године учествовати у мултинационалним операцијама УН у Конгу, Либерији, Обали Слоноваче, Либану, Кипру и, први пут, на Блиском истоку и у мировним мисијама ЕУ у Сомалији и Уганди.

Ради се о одлукама о усвајању годишњег плана употребе Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама у 2011. години и о учешћу припадника Војске Србије у мултинационалним операцијама у 2011. години.

Припадници Министарства одбране и ВС ће учествовати у мировним операцијама УН у Конгу, Либерији, Обали Слоноваче, Либану, Кипру, где су већ ангажовани, а први пут ће учествовати у мировној мисији УН на Блиском истоку, као и у мировним операцијама ЕУ у Сомалији и Уганди.

Припадници Министарства унутрашњих послова учествоваће у овој години у мировним мисијама УН на Хаитију и у Либерији, где су већ ангажовани.

Укупно ће у тим мировним мисијама бити ангажован 31 припадник Министарства одбране и Војске Србије, као и девет припадника полиције, међу којима су и жене.

Циљ Мисије УН на Блиском истоку, у којој је планирано самостално учешће два војна посматрача, јесте ангажовање на спречавању обнове сукоба између Израела и арапских земаља.

Њихов задатак ће бити надгледање линије раздвајања и прекида ватре између сукобљених снага на подручју Суецког канала и Голанске висоравни, као и пружање подршке снагама у јужном Либану.

Мултинационална војна операција ЕУ за обуку безбедносних снага Сомалијске Републике и у Уганди је, у складу са важећим мандатом, ангажована на поновном успостављању, обуци, опремању и одржавању степена спремности сомалијских снага безбедности.

Задатак мисије је пружање подршке прелазној влади Сомалијске Републике, помоћ народу и стабилизација тренутне ситуације, а војна обука се изводи у Уганди, где су безбедносни услови бољи него у Сомалијској Републици.

У мултинационалној војној операцији поморских снага ЕУ у Сомалијској Републици, Министарство одбране планира почетно ангажовање два официра речних јединица, који ће, заједно са припадницима осам држава ЕУ, радити на спречавању, превенцији и сузбијању деловања пирата и оружаних пљачки дуж обале Сомалије.

ВС ће, како се наводи у одлуци, ставити одређене капацитете на располагање УН за ангажовање у мултинационалним операцијама и закључити "стенд бај аранжман".

Тим аранжманом ВС ће ставити УН на располагање, у случају потребе, санитетски и хируршки тим са по до шест чланова, као и 15 штабних официра и 10 војних посматрача, за шта ће, како пише у одлуци, бити потребно да се из републичког буџета издвоји близу 390 милиона динара.

Српски "плави шлемови" су већ присутни и у мировној мисији УН на Кипру, у саставу словачко-мађарског контигента, као и у Либану, где су ангажовани у саставу шпанског контигента мировњака.

У мировним мисијама УН у Конгу, Либерији и Обали Слоноваче, припадници српског система одбране учествују самостално, углавном на нивоу војно-санитетских тимова и на дужностима војних посматрача.

Припадници Министарства унутрашњих послова ангажовани су, уз мировну мисију УН у Либерији, и у истим активностима на Хаитију, где су током разорног земљотреса који је погодио ту државу пружили велику помоћ локалном становништву.

Танјуг 

Email