Вести
03.04.2012

Вежба на терену 98. ваздухопловне бригаде


Вежба на терену 98. ваздухопловне бригадеПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ


У оквиру вежбе на терену „Април 2012“, припадници 98. ваздухопловне бригаде извршили су данас на Интервидовском полигону „Пасуљанске ливаде“ ватрена дејства авионима и хеликоптерима по циљевима на земљи.

Пилоти „орлова“ (Ј-22) показали су на делу како могу да буду прецизни при гађању земаљских циљева кумулативним ракетама БР-257 мм и топом ГШ-23. Они су са готово стопостотном прецизношћу погађали имитационе мете живе силе, отпорне тачке и оклопне циљеве величине тенка.

Вежба на терену 98. ваздухопловне бригадеПосаде двоседа „галеб Г-4“ на сличан начин и истоветном прецизношћу ракетирале су и гађале циљеве на земљи, док су посаде хеликоптера „гама“ ( ХН 42/45) маљуткама 9КМ11 погађале директно у центар постављених циљева.

Заменик команданта 98. ваздухопловне бригаде пуковник Александар Бјелић  оценио је да је вежба на терену успела по свим параметрима.

 - Посебно радује чињеница да су све мете погођене и да су ватрена дејства извршена потпуно безбедно. Посаде „орлова“, „галебова“ и „гама“ приказале су висок ниво способности за извођење ватрених дејстава и потврдиле да се на њих може рачунати у случају потребе, истакао је пуковник Бјелић. 

Вежба на терену 98. ваздухопловне бригадеАвиони су у повратку са полигона „Пасуљанске ливаде“ на аеродром „Лађевци“ вршили „напад“ на положаје 98. артиљеријско-ракетног дивизиона ради увежбавања посада за непосредну противваздушну одбрану.

За успешно извршење ватрене подршке заслуге припадају и снагама за логистичко обезбеђење дејстава из 98. ваздухопловно-техничког батаљона и 98. батаљона за обезбеђење аеродрома. Треба истаћи и да је полигонско одељење 161. батаљона за обезбеђење аеродрома створило све услове за извршење ватрених дејстава из ваздухоплова почев од израде мета па до пиротехничког, противпожарног и физичког обезбеђења.

Вежба на терену 98. ваздухопловне бригаде „Април 2012“ почела је јуче и трајаће до 6. априла.

Email